Nogomet
595

Vitez šokirao Grbavicu: Kapetan i Kokot nanijeli drugi vezani poraz Željezničaru

Piše: O. T.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U posljednjoj utakmici 5. kola BHT Premijer lige Vitez je napravio iznenađenje te u gostima slavio protiv Željezničara.

Nakon gostujućeg poraza od Slobode u prethodnom kolu, Željezničar je upisao drugi vezani poraz i ukupno treću utakmicu bez pobjede u prvih pet kola. Trener Miloš Kostić je u vrlo nezahvalnoj situaciji, kao i cijeli tim Plavih kojeg u ovoj sezoni ništa osim titule neće zadovoljiti.

Na drugoj strani Boris Pavić je pokazao da je prava akvizicija na klupi Viteza. Ovaj trener je radio izuzetno dobar posao vodeći Čelik u sezoni 2014/15. te početkom prošle sezone, ali je morao napustiti klub zbog problema sa radnom dozvolom. Od njegovog dolaska na klupu Viteza, ovaj klub je ostao neporažen na Pecari protiv Širokog gdje je upisao remi, a evo večeras je srušio Željezničar na Grbavici.

Željezničar je imao veći posjed lopte od početka meča, ali nije uspijevao stvoriti velike šanse. Nedostajalo je kreativnosti i konkretnije igre u završnici. Dok su Plavi pronalazili način kako da probiju odbranu protivnika, Vitez je čekao kontranapade.

Domaći tim je u prvih pola sata prijetio udarcima Nikolića i Blagojevića, ali nije to namučilo Tirića. NiVitez nije stvarao šanse tokom prvog dijela koje nam nije ponudilo dopadljiv fudbal.

Prva prijetnja gostiju u nastavku stigla je u 50. minuti kada Rašić šutira pored gola. Dvije minute kasnije Lendrić također šutira pored gola nakon udarca glavom.

Kako je vrijeme odmicalo Željezničar je bio svjestan da mora ozbiljnije krenuti po tri boda, a tada se otvarao prostor gostima koji su čekali takvu situaciju.

Nakon nekoliko opasnih napada Vitez je u 75. minuti uspio pogoditi preko Kapetana. Rašić je izveo korner, a poprilično loša reakcija odbrane Plavih rezultirala je golom Kapetana za 1:0.

Potpuni šok uslijedio je pet minuta kasnije kada bivši igrač Željezničara Kokot pogađa za 2:0. Kokot nije slavio gol pošto Grbavicu pamti po lijepim stvarima i ljeta 2015. godine kada je u dresu Plavih igrao 3. pretkolo Evropske lige protiv Standarda iz Liegea.

U 85. minuti zbog nesportskog ponašanja Blagojević je dobio direktan crveni karton tako da su Plavi meč završili sa igračem manje.

Do kraja meča rezultat se nije mijenjao. Željezničar je sada velikoj rezultatskoj krizi, dok Vitez može biti prezadovoljan otvaranjem sezone.

Plavi su sedmi na tabeli sa sedam bodova, a Vitez zauzima peto mjesto sa osam bodova.

Željezničar: Kjosevski, Stevanović, Boccaccini, Kosorić, Memija, Blagojević, Šećerović, Nikolić, Lendrić, Husić, Stevanović.

Vitez: Tirić, Rašić, Jevtić, Kokot, Dedić, Livančić, Đerić, Barišić, Sadiković, Kapetan, Hodžurda.

Tabela: