Posljednje kolo
112

Vitez i Čelik se spasili, Metalleghe i Olimpic ispali iz Premijer lige BiH

Piše: E. B.
Olimpic - Vitez (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Današnjim utakmicama završena je borba za opstanak u Premijer ligi BiH, odnosno Ligi za opstanak, a od iduće sezone u elitnom rangu bh. nogometa nećemo gledati Metalleghe i Olimpic.

I prije posljednjeg kola bilo je jasno da je Olimpic novi federalni prvoligaš, dok je Metalleghe bio u najtežoj poziciji.

Jajčani su u posljednjem kolu na gostovanju Mladosti u Doboju kod Kaknja odigrali neriješeno i ispali iz lige. Mladost je povela u 54. minuti Maksimovićevim pogotkom, a u razmaku od samo sedam minuta gosti su preokrenuli rezultat. Najprije je na 1:1 izjednačio Rašić u 70., a potom je Vidović u 77. pogodio za 2:1. Konačnih 2:2 postavio Isaković u 22. minuti susreta.

S druge strane Vitez i Čelik su ostvarili rezultate koji su im bili dovoljni za opstanak.

Vitez je pogotkom Dedića na samom početku susreta na Otoci protiv Olimpica slavio rezultatom 1:0. Dedić je Bandovićevu mrežu nakon lijepe akcije zatresao u 12. minuti, a tokom meča gosti su imali još nekoliko prilika, ali se rezultat nije mijenjao.

Čelik je na gostovanju u Širokom Brijegu na praznoj Pecari odigrao neriješeno. Domaćin, koji je igrao u najjačem sastavu, je poveo već u 6. minuti nakon loše reakcije Sadikovića koji je postigao autogol. Zeničani su do boda stigli u 69. minuti kada je Karić postigao atraktivan pogodak.

Na taj način završena je borba za opstanak u elitnom rangu bh. nogometa u kojem naredne godine nećemo gledati Metalleghe i Olimpic.

Rezultati posljednjeg kola Lige za opstanak:

Mladost - Metalleghe 2:2 Olimpic - Vitez 0:1 Široki Brijeg - Čelik 1:1