Rezime
13

Višćine asistencije obilježile vikend bh. reprezentativaca, petorica rezervisti

Piše: N. K.
Robinho "čisti kopačke" Višći (Foto: Facebook/İstanbul Başakşehir)
Robinho "čisti kopačke" Višći (Foto: Facebook/İstanbul Başakşehir)
Reprezentativci Bosne i Hercegovine minulog vikenda imali su klupske obaveze, a posebno se istakao Edin Višća, prvo ime lidera turskog prvenstva Basaksehira.

Nevjerovatni ofanzivac upisao je čak tri asistencije na gostovanju kod Akhisara (0:3) i tako bio najzaslužniji za važnu pobjedu kluba iz Istanbula u borbi za titulu.

Višća je ove sezone odigrao 24 utakmice u svim takmičenjima za Basaksehir, a osim brojnih asistencija uspio je postići i devet pogodaka.

U listu strijelaca od bh. reprezentativaca upisao se još samo Amer Gojak koji je postigao pogodak protiv Rudeša u velikoj pobjedi Dinama rezultatom 7:2.

Ibrahim Šehić nije uspio sačuvati mrežu u meču svog Erzuruma protiv Rizea (0:1), dok su ostali reprezentativni golmani odmarali. Asmir Begović je bio rezerva na meču između Cardiffa i Bournemoutha, dok su Kenan Pirić i Vedran Kjosevski još na prvenstvenoj pauzi.

Od defanzivaca je jedino Ervin Zukanović igrao 90 minuta u remiju njegove Genove protiv Sassuola (1:1). Ermin Bičakčić i Bojan Nastić su bili rezerva za Hoffenheim, odnosno Oostende. Prvenstva u Rusiji i Češkoj su još na pauzi pa Toni Šunjić i Eldar Ćivić nisu nastupali.

Najaktivniji su bili bh. veznjaci, a osim pomenutih Višće i Gojaka, 90 minuta su igrali još Gojko Cimirot u pobjedi Standarda nad Anderlechtom i Miralem Pjanić u remiju Juventusa s Parmom. Rade Krunić je protiv Chieva igrao do 82. minute, dok je Muhamed Bešić na terenu bio 54 minute na gostovanju kod West Broma.

Haris Duljević je bio rezerva na gostovanju Dynamo Dresdena kod Heidenheima, a Denija Miloševića večeras očekuje duel protiv Burse. Elvis Sarić i Goran Zakarić su još na pauzi sa svojim Suwonom i Partizanom, dok je meč St. Etiennea našeg Sanjina Prcića odgođen.

Džeko nije uspio zatresti mrežu Milana (Foto: EPA-EFE)
Džeko nije uspio zatresti mrežu Milana (Foto: EPA-EFE)

Kapiten bh. reprezentacije Edin Džeko igrao je 90 minuta u remiju Rome i Milana, a Ermedin Demirović od 58. minute na gostovanju Almerije kod Malage.

Rijad Bajić nije igrao za Basaksehir zbog povrede, dok ni Kenan Kodro nije konkurisao za susret koji je njegov novi klub Athletic Bilbao igrao protiv Real Sociedada.