Zvijezda Evropske lige
72

Višća za Klix.ba: Presretan sam zbog Bašakšehira, ali slavlje čuvam za odlazak BiH na Euro

N. Kustura
Edin Višća (Foto: Bašakšehir)
Edin Višća (Foto: Bašakšehir)
Velika je to stvar za mene, ali idemo dalje. To što sam uvršten među najbolje igrače je odličan motiv da pružim još više protiv narednog protivnika, skromne su početne riječi bh. reprezentativca Edina Višće u razgovoru za portal Klix.ba nakon sjajno odigranog meča u dresu Bašakšehira u okviru Evropske lige.
Višćin nastup nije prošao nezapažen pa je naš reprezentativac ušao u izbor za najboljeg igrača uzvratnih susreta šesnaestine finala Evropske lige prema izboru UEFA-e zajedno s Fredom, Callerijem i Haverztom.

Višća je u četvrtak postigao pogodak za 3:1 u 92. minuti, zahvaljujući kojem je odveo susret protiv Sportinga u produžetke, a potom je i u dodatnih 30 minuta zabio za konačnih 4:1.

"Velika je to pobjeda i historijski uspjeh za naš tim. U Istanbul smo se vratili nakon poraza od 3:1, ali se nismo predavali te smo odigrali veoma dobru utakmicu i zasluženo prošli dalje. Presretan sam zbog golova. Tim je uigran, zna se sistem i svaki momenat šta koji igrač radi. Onda i ja sam dolazim do izražaja", rekao nam je Višća.

U osmini finala Evropske lige Bašakšehir će igrati protiv danske ekipe Kopenhagen.

"Zadovoljni smo žrijebom, ali vrijedi istaći da Kopenhagen svake godine igra Evropu te su ekipa za respekt. Mi želimo igrati čevtrtfinale. Odmorit ćemo se, pripremiti i uz ovakav pristup, kao što je bio protiv Sportinga, možemo proći dalje", optimista je Edin.

Višća proslavlja pogodak (Foto: Bašakšehir)
Višća proslavlja pogodak (Foto: Bašakšehir)

Bašakšehir je trenutno prvi na tabeli turskog prvenstva s bodom prednosti i utakmicom više u odnosu na drugoplasirani Trabzonspor. Sada ekipi slijede dva meča protiv timova iz sredine tabele - Gaziantepa i Goztepea.

"Nema laganih utakmica. Prošle godine smo izgubili titulu na 'laganim' utakmicama kao što je bilo protiv Rizea ili Goztepea. Zbog toga je sada svaka utakmica finalna i to je pravi pristup, da budemo svi zdravi i da bez puno 'prašine' dođemo do titule", ističe Višća koji nam otkriva da i nije pretjerano slavio nakon izbacivanja Sportinga.

"Jednostavno nemamo kada slaviti. U ponedjeljak je već nova utakmica, a slavit ćemo kad se plasiramo na Evropsko prvenstvo s reprezentacijom BiH", jasan je stav našeg Zmaja.

Upravo je reprezentacija BiH neizostavna tema razgovora, pogotovo jer se bliži martovski baraž za odlazak na Evropsko prvenstvo.

"Naravno da razmišljam o Evropskom prvenstvu. To je san svih nas. Sa saigračima sam u stalnom kontaktu. Znam da ima dosta povrijeđenih, ali povrede su sastavni dio nogometa. Svi trebamo doći na okupljanje i pokazati da smo tu jer želimo uspjeh i volimo državu. Uostalom, BiH je iznad svih nas. Pa ko bude zdrav, spreman i za koga se selektor odluči, neka tako i bude. Ja pozivam sve bivše reprezentativce, naša velika imena, da dođu barem da su tu na utakmici ili treningu, da jednom budemo svi, ali svi zajedno, a ne da patriotizam dokazujemo preko medija i društvenih mreža. Zato bujrum svi u Zenicu da zajedno odvedemo BiH na Evropsko prvenstvo", poručio je Višća za kraj razgovora za Klix.ba.