U fantastičnoj formi
85

Virgila van Dijka je u protekloj sezoni predriblao samo jedan nogometaš

Klix.ba
Virgil van Dijk (Foto: EPA-EFE)
Virgil van Dijk (Foto: EPA-EFE)
Holanđanin Virgil van Dijk je imao fantastičnu sezonu u Liverpoolu i reprezentaciji Holandije, a koliko je dobro obavljao svoj posao najbolje govori činjenica da ga je tokom cijele sezone uspio predriblati samo jedan nogometaš.

Van Dijk je bio jedan od ključnih igrača Liverpoola u osvajanju Lige prvaka, a pomogao je odbrani da sačuva mrežu u finalu protiv Tottenhama. Također, zaslužan je i za drugo mjesto u Premiershipu koje su Redsi osvojili na kraju sezone.

Dvadesetsedmogodišnji nogometaš je u sjajnoj formi i u dresu reprezentacije Holandije s kojom je nastupio u finalu UEFA-ine Lige nacija. Osim toga što je snažan u zraku, Van Dijk rijetko dopusti protivnicima da ga predriblaju.

Preciznije, Van Dijka je u sezoni 2018/2019. uspio predriblati samo jedan nogometaš u svih 56 nastupa za klub i reprezentaciju. To je bio igrač Manchester Cityja Leroy Sane u 42. minuti utakmice između Njemačke i Holandije u grupnoj fazi Lige nacija u novembru, koja je završena remijem 2:2. Rezultat je osigurao nastup Holandije u polufinalu, a Van Dijk je postigao kasni gol za izjednačenje.

Nogometaš Tottenhama Son Heung-min je bio blizu toga da predribla Van Dijka u finalu Lige prvaka, ali je Holanđanin to spriječio odličnim startom.

Van Dijk će biti kandidat za osvajanje Zlatne lopte, nagrade koju holandski nogometaš nije osvojio od 1992. godine kada je ona pripala Marcu van Bastenu.