Nadmašio mnoge
68

Virgil Van Dijk vlasnik najbržeg sprinta u Ligi prvaka prošle sezone

N. K.
Fenomenalan trk Van Dijka protiv Barcelone (Foto: Screenshot)
Fenomenalan trk Van Dijka protiv Barcelone (Foto: Screenshot)
Virgil van Dijk (28) nadmašio je Garetha Balea i Leroya Sanea budući da je imao najbrži sprint u Ligi prvaka prošle sezone.

Liverpoolova zvijezda je imala veliki doprinos u uspjesima Redsa koji su osvojili drugo mjesto u Premiershipu, ali i glavnu evropsku klupsku nagradu.

Van Dijk, koji je također imenovan za najboljeg UEFA-in igrača godine, istrčao je sprint brzine 34,5 kilometra na sat u prvoj utakmici polufinala između Liverpoola i Barcelone.

Njegov ubrzani sprint je za vrlo malo bio bolji od onog Cityjeve zvijezde Sanea, koji je trčao brzinom 34,4 kilometra na sat na meču protiv Hoffenheima.

Iza Sanea i Van Dijka je Kyle Walker koji je trčao 34,2 kilometra na sat protiv Tottenhama u četvrtfinalu, dok je Realova zvijezda Bale na četvrtom mjestu s 33,8 kilometra na sat protiv Rome.

Bivši Schalkeov igrač Breel Embolo, Benficin Rafa Silva i ponovo Sane zabilježili su brzine od 33,5 kilometra na sat u svojim mečevima.

Prema UEFA-inom tehničkom izvještaju, Ajaxova zvijezda Dušan Tadić je imao prosječno najviše sprintova po meču u poređenju s bilo kojim drugim igračem.

Tadićević 62,25 sprinta stavlja ga na prvo mjesto ispred drugoplasirano Josea Callejona, koji je u Ligi prvaka bilježio 55,83 sprintova.

Interov Marcelo Brozović je na vrhu liste igrača koji su imali najveći prosjek pokrivenosti terena u meču.