Ima pravo na žalbu
13

Vincenzo Iaquinta prvostepeno osuđen na dvije godine zatvora, a otac na čak 19 godina

Klix.ba
Vincenzo Iaquinta (Foto: EPA-EFE)
Vincenzo Iaquinta (Foto: EPA-EFE)
Bivši reprezentativac Italije i nekadašnji napadač torinskog Juventusa Vincenzo Iaquinta osuđen je na dvije godine zatvora zbog nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja, dok je njegov otac dobio čak 19 godina zatvora zbog pomaganja talijanskoj mafiji.

Iaquinta je bio član šampionske generacije Azzura koja je 2006. godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj postala prvak svijeta, a on se teretio da je pomagao kalabrijskoj mafiji "Ndrangheta". Prije šest mjeseci tužilac na ovom slučaju tražio je čak šest godina zatvora za ovog bivšeg nogometaša, a u ovom procesu teretilo se čak 140 osoba.

Ovaj Talijan proglašen je krivim za nelegalno posjedovanje vatrenog oružja, ali je za razliku od njegovog oca oslobođen optužbi da je direktno pomagao talijanskoj mafiji. Njegov otac, kojem je dokazana krivica, osuđen je na čak 19 godina zatvora.

Iaquinta se tereti da je nelegalno posjedovao dva pištolja: Smith & Wesson Magnuma 357 i Browing kalibra 7.65 mm, a ovaj bivši talijanski reprezentativac na sudu je priznao da je oružje neko vrijeme bilo kod njega, nakon čega ga je predao svom ocu.

Zakon u Italiji nalaže da Iaquinta neće biti kriv sve do okončanja ovog sudskog procesa, u kojem su mu dozvoljene sve vrste žalbi, dok će njegov otac vrlo vjerovatno ostati iza rešetaka.