Nogomet
18

Vilanova: Nikad nisam pomislio na ostavku

Totalsport
Tito Vilanova (Foto: AFP)
Tito Vilanova (Foto: AFP)
Trener Barcelone Tito Vilanova u petak se prvi put nakon povratka iz SAD-a, gdje se liječio od tumora parotidne žlijezde, pojavio na konferenciji za novinare.

Vilanova se u Barcelonu vratio još prije mjesec dana i iako je vodio svoje nogometaše u posljednjim utakmicama, medijske obaveze i dalje je prepuštao svome pomoćniku Jordiju Rouri. U petak je stoga vladalo ogromno zanimanje španskih medija za Vilanovino izlaganje, a 44-godišnji stručnjak je u uvodu naglasio da se osjeća dobro i da je spreman i iduće sezone trenirati Barcelonu.

"Osjećam se dobro nakon svega što se dogodilo. Nisam ranije dolazio na konferencije za novinare zbog sekundarnih efekata, ali sa svakim se danom osjećam sve bolje. Imam snage i motivacije da nastavim raditi ovaj posao i sljedeće sezone. Ni u jednom trenutku nisam pomislio na podnošenje ostavke. Nogomet je moj život. Uživam u svome poslu i sretan sam zbog toga", kazao je Vilanova.

Priznao je da bi imao razumijevanja da je klub odlučio pronaći novog trenera tokom njegova izbivanja.

"Shvatio bih svaku odluku jer znam da bi bila donesena iz profesionalnih razloga, a ne ličnih. Hvala Jordiju Rouri i igračima koji su zadržali sjajnu poziciju u prvenstvu, povećali vodstvo na tabeli i došli do polufinala Lige prvaka. Cijeli stručni štab je napredovao jer je morao raditi više stvari nego obično".

Barcelona bi već u subotu mogla potvrditi naslov španskog prvaka ako pobijedi Athletic u Bilbau, a Real izgubi od gradskog rivala Atletica.

"Utakmica protiv Athletica je iznimno važna. Želim biti prvak što je prije moguće", kazao je Vilanova, a onda se morao okrenuti puno neugodnijoj temi, debaklu protiv Bayerna (4-0) u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka.

"Mi smo Barcelona i igramo kod kuće. Ne mogu reći da ćemo se lako vratiti, ali imamo obavezu prema svojim navijačima da se borimo. Sposobni smo izbaciti Bayern. Naravno da će biti teško, ali nećemo baciti ručnik".

Na pitanje ovisi li Barcelona previše o Lionelu Messiju, odgovorio je:

"Naravno da se primijeti kad je Messi odsutan, kome ne bi nedostajao? To da smo ovisni o Messiju nije ništa novo i sasvim je normalno budući da se radi o najboljem igraču na svijetu. Nadamo se da ćemo ovisiti o njemu još dugo".

O eventualnim pojačanjima u ljetnom prijelaznom roku Vilanova je rekao:

"Naš plan za sljedeću sezonu se neće mijenjati zbog jednog rezultata. Nakon poraza je lako reći da nam trebaju šestorica novih igrača. Ali, koju to šestoricu možete dovesti, a da su dovoljno dobri za Barcelonu? Vidjeli smo u prošlosti da ima odličnih igrača, poput Zlatana Ibrahimovića, kojima je teško uklopiti se u naš stil. Bazu naše ekipe će i dalje činiti španski igrači koji su osvojili svjetski i evropski naslov, uz najboljeg igrača na svijetu Lionela Messija".