Nevjerovatno, zar ne?
86

Vidite li vi isto što su vidjele i VAR sudije? Ovo je u Tirani svirano kao ofsajd

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Nogometaši Albanije su sinoć sa 3:0 pobijedili Češku, a pobjeda domaće selekcije na Air Albania stadionu u Tirani je trebala biti i uvjerljivija da nije bilo gluposti koju su napravile sudije u VAR sobi.

Albanci su vodili sa 3:0 zahvaljujući dva pogotka Taulanta Seferija i jednog Jasira Asanija, a u 82. minuti Arbnor Muja je pobjegao odbrani Češke i pogodio za 4:0, no pogodak je poništen nakon intervencije sudija iz VAR sobe zbog navodnog ofsajda.

Već na ponovljenom snimku je bilo jasno da je gol u potpunosti regularan, no glavni VAR sudija Rob Dieperink je zaključio da se radilo o ofsajdu nakon što su povučene čuvene crvena i plava linija na terenu.

Glavni arbitar Danny Makkelie je uvažio presudu kolege iz VAR sobe, no sada se nizozemskim sudijama smije čitav svijet.

Naime, linije najbližeg odbrambenog igrača Češke svom golmanu i Muje nisu izvučene paralelno sa linijom centra, već ukoso što se jasno može vidjeti golim okom.

Razumljivo je da se ovakve grafičke greške, iako zaista rijetke, mogu desiti, no pitanje je kako Dieperink nije uočio preočitu grešku, posebno jer se sve desilo u blizini linije centra i jasno je mogao vidjeti da linija ofsajda nije paralelna sa njom.

Srećom po Albance, ovaj gol im neće ništa značiti u konačnici jer su skoro sigurni učesnici Eura naredne godine u Njemačkoj.