Predsjednik NS BiH

Vico Zeljković za Klix.ba: Pogledat ću se u oči s Hadžibegićem, Misimović nije ništa kriv

Zeljković: Odluka o selektoru u roku sedam dana (Foto: Instagram)
Zeljković: Odluka o selektoru u roku sedam dana (Foto: Instagram)
...
Razgovarao: Nermin Kustura
21.06.2023. u 21:50

"Faruk, odlazi", "Vico, odlazi", prolamalo se sinoć tokom utakmice između Bosne i Hercegovine i Luksemburga (0:2). Dvije u javnosti nepoželjne osobe već su odavno na udaru kritičara, a čini se kako je pritisak dosegao svoj vrhunac.

Najpozvanija osoba da govori o mogućim ostavkama, ali i dosadašnjem dijelu kvalifikacija, narednim koracima te Premijer ligi BiH je upravo predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković koji je pristao da u ekskluzivnom razgovoru za portal Klix.ba govori o svim vrućim temama koje zanimaju nogometnu javnost u našoj državi.

"Ne možemo i nismo zadovoljni učinkom nakon četiri kola. Nije niko očekivao da ćemo osvojiti samo tri boda. Pogotovo što smo prošle godine napravili iskorak u Ligi nacija, što nam je i osiguralo baraž. Nije nam to nikakav alibi, ali eto barem imamo baraž. Rezultati nisu po planu i želji", kategoričan je Zeljković na početku razgovora.

Ostanak ili odlazak selektora Hadžibegića je priča o kojoj se konstantno govori od posljednjeg sudijskog zvižduka na stadionu Bilino Polje u Zenici.

"Selektoru je veoma teško i samo skandiranje i sve što nosi taj posao. Nije jednostavno i najveći pritisak je na njemu. Već smo danas obavili neke sastanke, a nastavit ćemo i u narednim danima. U komunikaciji sam s direktorom Misimovićem, trebamo sutra ili za dva dana da se vidimo i sa selektorom. Moramo se pogledati u oči i popričati pa da vidimo šta je najbolje za reprezentaciju, da pokušamo da je prodrmamo. Iako neko kaže da je sada samo teorija plasman na Euro, ne treba odustajati. Imamo i baraž, ali o tome ćemo kasnije. U narednih sedam dana sve će biti kristalno jasno u vezi selektora. On ima ugovor do kraja ovih kvalifikacija, ali ovo su prirodne stvari koje se dešavaju u nogometu. Kao što niko nije priželjkivao, ubjeđen sam da nije ni on. Vidjet ćemo kako i on razmišlja nakon nekoliko prespavanih noći i šta je najbolje za nastavak kvalifikacija", istakao je.

Osim Hadžibegića, publika u Zenici je tražila i odlazak prvog čovjeka bh. nogometa.

"A" reprezentacija nije jedino djelovanje Saveza

"To je sastavni dio ovog posla. Svaki posao nosi određene pritiske, a ovaj posao je takav da jednostavno se moraju trpiti neke stvari koje nisu takve u nekim drugim poslovima. Radimo svoj posao najbolje što umijemo. Naravno, 'A' reprezentacija je najvažnija za Savez, ali to nije jedino djelovanje koje Savez radi. Radimo i u drugim segmentima. Postavili smo cilj plasman na Euro i ne bježimo od njega. Imamo u džepu zagarantovan baraž. Imamo i činjenicu koju više ne koristim kao alibi, a to je da do sada nismo imali nijedan plasman na Euro, što ne opravdava ovaj sadašnji rezultat ili eventualno neuspjeh. Kao čovjek iz sporta razumijem da kada nije dobro i da neuspjeh ponese ljude. Tu ima i do ambicija i ispravnih nogometnih načela, ali i nekih drugih. Te neke druge stvari ne bih komentarisao", rekao nam je Zeljković.

Mnogi su se u trenucima sinoćnje blamaže prisjetili bivšeg selektora Ivayla Peteva s kojim Savez na kraju prošle godine nije nastavio saradnju unatoč uspjehu u Ligi nacija.

"Petev je bio naša želja da ga dovedemo, kao što je to sada bio Hadžibegić. Cijele kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo imali smo torturu i negativni pritisak, kao što je bilo sinoć. Nije bilo jednostavno sve to nositi. Osjećali smo se potrošeni u tom nekom dijelu saradnje. U Ligi nacija smo ostvarili određeni cilj, ali treba ponoviti da Peteva niko nije smijenio, nego je njemu istekao ugovor. Samo nismo produžili saradnju. U tom momentu se tako razmišljalo da se nekom novom energijom nešto promijeni. Smatrali smo da Hadžibegić bolje poznaje neke stvari u domaćem nogometu. U ovom momentu se to pokazalo kao loša odluka, ne bježim od toga. Ali u isto vrijeme nije ništa izgubljeno. Situacija je takva da je teško osvojiti drugo mjesto, ali borit ćemo se da vratimo pobjednički niz. U naredne tri utakmice imamo dvije s Lihtenštajnom i jednu s Islandom. Ako poredamo reprezentaciju kako je nekad prije izgledala te uz teške susrete koje imaju konkurenti možemo se opet vratiti u bod-dva zaostatka. Ako ne, onda sve to moramo iskoristiti da spremimo ekipu za baraž. Bitno je istaći da je u ekipi dosta mladih igrača. Nisam njihov advokat, ali činjenica je da ne bi ni igrali u ozbiljnim klubovima da nemaju kvalitet, ali sinoć nisu odgovorili zadacima", podvukao je Zeljković te se osvrnuo na odgovornost sportskog direktora reprezentacije Zvjezdana Misimovića.

"Misimović aposlutno nema odgovornost za loš start kvalifikacija. Njegova uloga je prije svega zamišljena tako da mlade igrače u Evropi izlobira da dođu kod nas, da prati i skenira situaciju. On je to veoma uspješno radio, samo pogledajte imena koje je doveo kod nas. S druge strane, njegova komunikacija sa selektorom je također njegov posao, ali on nije neko ko odlučuje o taktici i izboru igrača i svim tim nekim stvarima, tako da se ne može u njima tražiti krivca. On je moj prvi saradnik za sportska pitanja i imat ću sutra novi sastanak s njima gdje ćemo razmijeniti mišljenja."

Kao grom iz vedra neba u bh. nogometnoj javnosti odjeknula je vijest da se igrači iz bivše Jugoslavije u Premijer ligi BiH više neće tretirati kao stranci, a mnogi su zabrinuti da je to velika opasnost za mlade domaće igrače.

"Apsolutno to nije opasnost za mladog domaćeg igrača. Jedan od razloga je taj što jedan U-21 igrač iz BiH mora biti uvijek u igri. S druge strane, veći broj kvalitetnijih igrača će upravo pomoći mladim igračima da što prije sazriju. Također, klubovima pokušavamo olakšati njihove transfer politike i smatramo da smo uradili ono što je u Evropi normalno. Imamo primjer u evropskim ligama gdje igrači iz Evropske unije nisu stranci. Pokušali smo uraditi sličan model koji se koristi u svim najjačima ligama", dodao je Zeljković.

Tereni i VAR za poboljšanje Premijer lige BiH

Za kraj razgovora osvrnuli smo se i na Premijer ligu BiH te bolnu tačku svih ljubitelja sporedne stvari na svijetu u našoj državi - suđenju.

"Malo se u medijima pisalo o napravljenim terenima. To je najveći projekt u posljednjih 20 godina koji vrijedi 12 miliona eura. I to sve bez državnog novca. Savez samostalno funkcioniše, svi prilivi su od sponzorskih ugovora te od UEFA-e i FIFA-e. Sve svoje obaveze finansiramo iz tih izvora. Dosta je urađeno na poboljšanju lige, ali to trenutno nije vidljivo. Trebat će godinu, dvije da se implementira kvalitet na novim terenima kako bi se prilagodili onim evropskim. Bit će bolje i za navijače i za sve. To se odnosi i na suđenje. Slažem se s vama, da postoji dosta grešaka na utakmicama i spornih situacija. Međutim, ne slažem se s konstatacijom da je to na nekom lošem nivou jer grešaka ima i na evropskim utakmicama, itekako. Bitno je da se te greške sankcionišu", kazao je.

Ističe da treba biti oštriji i da se o tome već razgovaralo.

"Stav prema sudijskoj komisiji bit će da se ide u pooštravanje kazni. Imamo dobre sudije, ali bitno je istaći razliku u eksploataciji i gledanju lige sad i prije 10-15 godina zbog sveprisutnosti medija pa se svaka greška javno prezentira i prave slučajevi. To je naravno dobro, ali grešaka je i u prošlosti bilo u ogromnom broju, ali nije bilo takve prezentacije. Odgovorno tvrdim da nije lošije suđenje nego prije, čak naprotiv. Svjesno smo da treba to podići na viši nivo. Uvođenjem VAR-a će se to još više pojačati. Ova sezona će se iskoristiti da se pripremi i edukuje kadar, a od sezone 2024/25. će zaživiti VAR od prvog kola Premijer lige BiH. On će sigurno u startu eliminisati još 50 posto spornih situacija i grešaka", poručio je Zeljković za kraj te istakao i činjenicu da će u narednoj sezoni sve utakmice imati mogućnost igranja u noćnim terminima.

518