Tako tvrdi selektor
41

Veznjak Tottenhama igrao utakmice zaražen malarijom, "trik" je u mjestu rođenja

D. P.
Bissouma u sukobu s igračima Chelseaja (Foto: EPA-EFE)
Bissouma u sukobu s igračima Chelseaja (Foto: EPA-EFE)
Nogometaš Tottenhama Yves Bissouma igrao je utakmice na Afričkom kupu nacija uprkos tome što je u tim trenucima bio zaražen malarijom.

Bissouma je sa svojom reprezentacijom Malija ispao nakon šokantne utakmice protiv Obale Slonovače. Mali je imao vodstvo i igrača više tokom većeg dijela utakmice, ali je primio gol u završnici susreta te onda na produžetke ispao.

U finišu utakmice zaigrao je Yves Bissouma, veznjak Tottenhama koji već neko vrijeme boluje od malarije. To je potvrdio selektor Malija Eric Chelle, koji je naglasio da je uz Bissoumu zaražen i Moussa Diarra.

No, selektor je dao i zanimljivo objašnjenje. Naglasio je da Bissouma može igrati s malarijom, za razliku od Mousse koji ne može igrati, a sve s obzirom na mjesto rođenja.

[TWITTER]1754072923197845656[/TWITTER]

Naime, prema selektoru Bissoumin slučaj "nije tako ozbiljan" jer je rođen u zapadnoj Africi, za razliku od Diarre koji je rođen u Francuskoj i nije imun na malariju.

"Znate da su Bissouma i Diarra bolovali od malarije tokom Afričkog kupa nacija, što su pokazale krvne pretrage. Za Bissoumu nije bilo ozbiljno jer kao neko ko je rođen u zapadnoj Africi može igrati, ali za Moussu rođenog u Evropi je drugačije. To mu je prvi put u životu da je obolio od malarije pa je tek počeo lagano trenirati", rekao je selektor Chelle.

Obala Slonovače je prolazom Malija osigurala polufinale na turniru na kojem je domaćin i na kojem nije briljirala, ali na kojem je već smijenila trenera. U polufinalu će se sastati s DR Kongom.