Jedini u ligi
554

Vezista PSG-a zbog vjere odbio nastupiti u dresu s duginim bojama, traži se žestoka kazna

D. P.
Gueye u zagrljaju Kimpembea (Foto: EPA-EFE)
Gueye u zagrljaju Kimpembea (Foto: EPA-EFE)
Nogometaš Paris Saint Germaina Idrissa Gana Gueye odbio je nastupiti u pobjedi svog tima nad Montpellierom (4:0) jer je klub nastupio u dresu s duginim bojama.

Nogometaši u Francuskoj tokom proteklog vikenda nosili su specijalne majice u znak solidarnosti povodom obilježavanja predstojećeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije (utorak, 17. maj).

Ipak, standardni vezista Idrissa Gueye nije želio nositi takav dres zbog vjere. Senegalski reprezentativac je veliki vjernik i redovno na društvenim mrežama dijeli poruke o islamu.

Trener Mauricio Pochettino nakon utakmice potvrdio je da Gueye nije povrijeđen te da je meč propustio zbog privatnih razloga. Odmah su krenule osude na račun sjajnog veziste.

"Homofobija nije mišljenje, već zločin. Liga 1 i PSG moraju zatražiti od Gueyea da objasni svoju odluku i da ga kazne", navodi francusko udruženje Roube Direct, koje se bori protiv homofobije u sportu.

Predsjednik francuske LGBT sportske federacije Eric Arassus ističe da religija nije dio sporta.

"Idrissa Gueye je sjajan igrač, ali religija nije dio sporta. Svi su učestvovali u ovoj inicijativi osim njega. Trebalo bi da bude sankcionisan. Njegovi izgovori pokazuju da su PSG i liga dozvolili da se dogodi homofobija"m naveo je Arassus.

Ovo nije prvi put da se Gueye usprotivio ovakvim inicijativama. Prošle godine propustio je utakmicu u čast borbe protiv homofobije.