Nogomet
26

Veoma uspješna 19. sezona Otvorenih zabavnih škola fudbala u BiH i regionu

Klix.ba
Humanitarni projekat “Otvorene zabavne škole fudbala” nevladine organizacije CCPA OFFS koji se u augustu i septembru istovremeno sprovodi u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i djelimično Hrvatskoj, ušao je u svoju završnu fazu.

Oko 10.000 dječaka i djevojčica iz lokalnih zajednica različitih etničkih struktura, zajedno se bezbrižno igralo ovo ljeto, te uz pomoć zabavnog fudbala gradilo prijateljstva u ovim petodnevnim školama.

Ukupno je održano oko pedeset škola zabavnog fudbala u našem regionu predvođenih osobljem obučenim za rad sa djecom, a ove godine su na inicijativu kancelarije CCPA Copenhagen i CCPA OFFS Sarajevo po prvi put organizovane i prekogranične škole.

U saradnji sa mrežom lidera i trenera na terenu, te nacionalnim kancelarijama, implementirane su škole Bratunac – Ljubovija ( BiH – Srbija) i Bosanski Novi – Kostajnica – Hrvatska Kostajnica ( BiH – Hrvatska). Prekogranične škole su posebna kategorija škola, u kojima se sastaju i sarađuju najmanje dvije lokalne zajednice, koje dolaze iz različitih, susjednih zemalja. Pored ispunjavanja osnovnih ciljeva, ovakva škola ima i dodatni cilj – spajanje djece i trenera iz dvije države, stvaranje platforme za buduću, međunarodnu sportsku i drugu saradnju i pružanje šanse djeci koja nemaju prilike da putuju u drugu zemlju.

"Ovogodišnja, devetnaesta sezona Otvorenih zabavnih škola fudbala protekla je veoma uspješno. Ostvarili smo osnovne ciljeve projekta – povezivanje djece, trenera i lokalnih zajednica, ali i mnogo više od toga. Sretni smo zbog uspješne saradnje timova iz svih opština, povezivanja, putovanja djece i trenera, angažmana lokalnih zajednica i roditelja. Ponosni smo što smo i dalje partner UEFA-e i Nogometnog saveza BiH u razvoju društveno odgovornih projekata kroz sport", izjavila je koordinatorica projekta za BiH, Vildana Delalić-Elezović.