Nogomet
21

Velkoski je bio prvi strijelac Sarajeva u šampionskoj sezoni: Navijači pamte golove Želji, Širokom, Vitezu...

Piše: Edin Isanović
Krste Velkoski (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Krste Velkoski (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Krste Velkoski, makedonski reprezentativac, napustio je bordo svlačionicu i karijeru nastavlja u Južnoj Koreji u Incheon Unitedu. Na Koševo je stigao prije dvije godine.

"Sretan sam što sam došao u FK Sarajevo. Čim sam dobio ponudu Bordo tima otišao sam na internet i pogledao navijače za koje sam čuo sve najbolje. Bez ikakvog laskanja, kada sam vidio kako navijaju rekao sam sebi da moram igrati u bordo dresu. Posebno sam bio oduševljen načinom kako iskazuju ljubav prema klubu i koreografijama. Ja to zaista volim i oduševio sam se. Rabotnički ima malu grupu navijača i nisam to mogao doživjeti", kazao je tada Makedonac za Klix.ba.

U Sarajevu je postigao 25 pogodaka u prvenstvenim okršajima. Neki od njih bili su zaista spektakularni.

Dakako, Velkoski je bio jedan od ključnih nogometaša u prošloj sezoni kada je koševski tim ,nakon osam godina, osvojio naslov prvaka. Postigao je 11 golova i bio je prvi topnik Bordo tima.

Navijači, između ostalih, pamte pogodak Čeliku na Bilinom Polju, Željezničaru na Grbavici, Širokom Brijegu na najvećem bh. stadionu, Slaviji u Istočnom Sarajevu, Vitezu u istoimenom gradu, Slobodi na Koševu u posljednjem kolu.

Krste je imao zapažene nastupe u Evropskoj ligi 2014. godine. Nekim potezima oduševio sve one kojima je Bordo tim blizak srcu.

Ipak, na pripremama u Antaliji, ali i mnogo ranije, bilo je jasno kako ovaj inteligentni igrač neće biti u prvom planu kod prvog šefa struke Miodraga Ješića. Više vremena provodio je na klupi, nego u igri.

Premda mu je ugovor isticao na ljeto odlučeno je da se Velkoski doda širokom spisku igrača koji su ove zime napustili Sarajevo. Stručni štab je odlučio kako će lako nadomjestiti odlazak makedonskog reprezentativca. Ostaje da vidimo jesu li pogriješili.

Velkoski se na društvenim mrežama od kluba i navijača oprostio pjesmom "A u mom srcu Sarajevo... Ostat ću ga željan, života mi mog".