Žalili su se, ali...
12

Veliko razočarenje za Kosovo nakon nacionalističkog skandala rumunskih navijača

D. P.
Kosovo je proživjelo pravu torturu u Rumuniji (Foto: Twitter)
Kosovo je proživjelo pravu torturu u Rumuniji (Foto: Twitter)
Nogometna reprezentacija Kosova, uprkos žalbi koja je poslana na adresu UEFA-e, ipak neće rezultirati dodavanjem bodova za ovaj nacionalni tim.

Rumuni su u haotičnoj utakmici šestog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo slavili rezultatom 2:0, a duel je protekao u nacionalističkim ispadima navijača Rumunije koji su od starta vrijeđali goste s Kosova.

Pjevali su "Srbija, Srbija", "Kosovo je Srbija", ubacivali baklje u teren te istakli transparent "Kosovo je Srbija". Zbog svega toga, meč je bio prekinut duže od 40 minuta, a kada su se igrači vratili na teren, uslijedila je bolja igra domaćina i pobjeda rezultatom 2:0.

Kosovski nogometaši bili su frapirani činjenicom da se meč nastavio poručivši da su više od 40 minuta bili zatvoreni. Obratili su se UEFA-i tužbom, ali ih je u realnost vratio ugledni kosovski sportski advokat Armend Kelmendi.

Tumačivši pravila, Kelmendi je poručio da ne može biti dodjele bodova Kosovu te da će Rumuni biti kažnjeni, ali ne i Kosovo nagrađeno.

"Najekstremnija mjera koja može biti poduzeta u ovom trenutku je oduzimanje bodova Rumuniji, ali ne i dodavanje Kosovu", objasnio je Kelmendi.

Tako je Kosovo i definitivno ostalo bez šanse da se direktno plasira na Evropsko prvenstvo.