Prema podacima CIES-a
1

Veliko priznanje za reprezentativca BiH, izabran je među 100 najboljih veznjaka svijeta

S. G.
Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je listu od TOP 100 najboljih veznjaka svijeta, kada se radio o distribuciji lopte ka saigračima, a svoje mjesto u odabranom društvo zauzeo je i naš Amir Hadžiahmetović.
Nogometaš turskog Bešiktaša i reprezentacije Bosne i Hercegovine na ovoj prestižnoj listi zauzeo je 75. mjesto s indexom bodova od 66,4.

Bivši član Željezničara ove sezone u dresu istanbulskog velikana pruža odlične partije, a u prosjeku na 90 minuta dijeli 67 tačnih dodavanja. Tu je na procentu od fantastičnih 93,3 posto.

Osim što je jedini Bosanac, Hadžiahmetović je i jedini igrač iz turske Superlige na ovoj listi.

Lidersku poziciju drži nestvarni veznjak Manchester Cityja, Rodri, koji na 90 minuta dijeli po 111 tačnih pasova, a njegov procenat uspješnosti dodavanja je 95 posto.

Iza fenomenalnog Španca slijede Frenkie de Jong (Barcelona), Toni Kroos (Real Madrid), Exequiel Palacios (Bayer Leverkusen), Granit Xhaka (Bayer Leverkusen), Aschraf El Mahdioui (Al Taawoun), Joshua Kimmich (Bayern), Alvaro Fidalgo (America), Oriol Romeu (Barcelona) i Yahya Jabrane (Wydad Athletic).