Uoči ključnih utakmica
68

Veliki intervju Edina Džeke, kapiten Zmajeva govorio o baražu, Euru, Bajeviću...

K. H.
Kapiten nogometne reprezentacije BiH Edin Džeko u razgovoru za zvaničnu stranicu UEFA-e kazao je da bi odlazak na Evropsko prvenstvo bila kruna njegove reprezentativne karijere.

Džeko je na početku analizirao utakmice u Ligi nacija i kvalifikacijama za Euro rekavši kako je prvi dio naš tim odigrao puno bolje.

"Liga nacija je bila mnogo uspješnija od kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i sigurno da su nam ti dobri nastupi dali još jednu šansu da možemo otići na Euro. Iako nismo imali najbolje kvalifikacije i nismo odigrali onako kako smo željeli, još uvijek imamo šansu i nadam se da ćemo je uspjeti iskoristiti", kazao je Džeko.

Nema veće motivacije od Eura

Kapiten i najbolji strijelac Zmajeva svih vremena rekao je kako je naš tim dobio izuzetno iskusnog selektora u liku Dušana Bajevića te da nam njegovo ogromno iskustvo može donijeti puno toga pozitivnog.

"Sigurno je da smo dobili jednog selektora koji ima dosta iskustva i puno toga iza sebe te nam sigurno može donijeti dosta toga pozitivnog. Vjerujem da svi mi igrači znamo šta nas očekuje u tom periodu i tim utakmicama, a mislim da nam ne treba neka dodatna motivacija. Sigurno je da selektor već sada priprema sve što je potrebno za te, nadamo se dvije utakmice, s obzirom na to da je prva polufinalna. Moramo biti spremni za dvije utakmice, to je cilj, a selektor je već krenuo s upoznavanjem igrača i očekujemo da svi budemo spremni, što je u konačnici najbitnije", smatra Džeko.

Džeko je rekao da igračima ne treba dodatna motivacija od toga da se mogu plasirati na prvo Evropsko prvenstvo u historiji naše reprezetnacije.

"Ja ne znam da li postoji veća motivacija od plasmana na Evropsko prvenstvo. Vjerujem da svi igrači zajedno s novim selektorom žele dati sve od sebe da odemo na ovo takmičenje na kojem nikada nismo bili te se nadam da ćemo svi igrači dati sve od sebe kako bi došli do tog cilja. Nadam se da će ta 'treća sreća' biti na našoj strani, prva dva puta nismo imali najlakšeg protivnika, igrali smo dva puta protiv Portugala, ali ja se generalno ne volim vraćati u prošlost i mi imamo priliku da pred našim navijačima odemo na Euro. Moramo dati sve od sebe i vjerujem u odlazak na ovo Evropsko prvenstvo", istakao je naš kapiten pa dodao:

"To bi bilo prvo Evropsko prvenstvo za BiH, a samim tim i za mene i za sve moje saigrače. Veliki je ulog u pitanju, svi mi sanjamo da igramo na velikim takmičenjima sa svojom reprezentacijom i sigurno da poslije Brazila 2014. godine, ovo bi bila kruna moje karijere u reprezentaciji", podvukao je napadač Rome.

Euro bi bio kruna Džekine reprezentativne karijere

Džeko je rekao da prva polufinalna utakmica protiv Sjeverne Irske nimalo neće biti lagana i da nas sigurno očekuje težak duel, kao što su bile obje utakmice u Ligi nacija.

"Što se tiče Sjeverne Irske, ljudi će reći da smo ih pobijedili dva puta te da će biti lagano. Nema lagane utakmice, kao što nije bila nijedna od dvije u kojima smo pobijedili, a posebno ona u Sjevernoj Irskoj gdje smo dosta teško došli do pobjede. Jedino uz zalaganje svih nas koji će dati maksimum svojih mogućnosti možemo doći do željenog rezultata. Od nas napadača se uvijek očekuju ti golovi, odnosno da se nešto napravi prema naprijed, a ja sam kroz svoju karijeru navikao na taj pritisak i to što radim je jedna od stvari koja me ispunjava i nadam se da ću u narednim utakmicama odigrati najbolje što mogu i ispuniti cilj svih nas - plasman na Euro", kazao je Džeko.

Naš kapiten je rekao da Zmajevi znatno bolje igraju na domaćem, nego na gostujućem terenu i da će mečevi na Bilinom Polju biti velika prednost za naš tim.

"Sigurno da nam je i prednost i motivacija kada se igra pred svojim navijačima, iako sam rekao da u ovim utakmicama ne treba dodatne motivacije osim činjenice da možemo otići na Evropsko prvenstvo. Sigurno je da će atmosfera biti odlična i da će navijači dati sve od sebe da nas podrže na najbolji način. Što se tiče domaćeg terena, sigurno je da smo najbolje naše utakmice igrali kod kuće te da će tako biti i u martu. Činjenica je da smo dali puno pogodaka u kvalifikacijama, ali kako nismo otišli na Evropsko prvenstvo, to znači da smo ih puno i primili, odnosno da puno toga nije štimalo. Svaki gol može promijeniti tok utakmice i može nas odvesti u finale, a nakon toga na Evropsko prvenstvo. Svaki primljeni i dati pogodak može napraviti razliku, moramo biti kompaktni u odbrani i pokušati ne primiti gol, a sigurno je da ćemo naprijed nešto uraditi", kaže Džeko koji je za kraj dodao:

"U Ligi nacija smo davali svoj maksimum i ginuli na terenu, a to nam se vratilo dobrim rezultatima. U kvalifikacijama za Euro je nedostajalo sve to, nismo igrali onako kako smo željeli i ostaje žal što je na Evropsko prvenstvo otišla Finska koju smo ubjedljivo pobijedili kući. Možda je upravo ta utakmica u Finskoj bila presudna. Odlazak na Evropsko prvenstvo je moj san i sigurno bi bila kruna moje karijere što se tiče reprezentacije te se ja nadam, ne samo zbog sebe nego zbog čitave BiH i mojih saigrača, da možemo doći do tog rezultata", rekao je Džeko.

Zmajevi će 26. marta igrati protiv Sjeverne Irske u Zenici, a ukoliko upišemo pobjedu, onda nas pet dana nakon toga očekuje utakmica protiv pobjednika duela između Slovačke i Republike Irske.