Pomoć u krizi
856

Velika vijest za FK Željezničar: Vlada FBiH im s leđa skinula najveći teret, imovina je sigurna

K. H.
Stadion Grbavica (Foto: I. L./Klix.ba)
Stadion Grbavica (Foto: I. L./Klix.ba)
FK Željezničar produžen je rok za otplatu duga prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine i to do juna 2023. godine, saznaje Klix.ba.

Prema zaključuju koji je donesen danas na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, prihvaćena je informacija u vezi sa zahtjevima sportskih kolektiva i drugih subjekata za produženje Zaključka iz marta 2022. godine.

Uz to, Vlada FBiH je zadužila Poreznu upravu FBiH da za sportske kolektive i poslovne subjekte odobri neplaćanje sporazumih rata i odloženog poreskog duga i tekućih obaveza u periodu do 30. juna 2023. godine.

Također, zadužili su ih da sportskim kolektivima i drugim subjektima koji u primjeni ugovora o reprogramu, također odgodi plaćanje do juna 2023. godine, kao i da se osigura prekid prinudne naplate i aktiviranja sredstava koja su ranije garantovana u reprogramu.

Podsjećamo, ranije je Željezničar zatražio pomoć od Vlade Federacije BiH i prolongiranje plaćanja poreza do 30. juna 2023. godine.

Glavnica duga prema Poreznoj upravi FBiH iznosi 2,4 miliona KM, a predsjednik Edin Kovačević je istakao da se nada da će Porezna uprava i Vlada FBiH imati razumijevanje za tešku situaciju u klubu, što se na kraju i desilo.

Navijači Željezničar su nedavno postali generalni sponzor ekipe, a u toku je akcija prikupljanja 300.000 KM u cilju pomoći trofejnom klubu s Grbavice. Manijaci su pokrenuli akciju koja se sastoji od poziva na broj 17045 za podršku, koji košta 2 KM. Planirano je da će navedeni broj biti aktivan do Nove godine.