Zasjenila utakmicu
8

Velika tragedija obilježila finale rukometne Lige prvaka, Magdeburg želio predati titulu

H. H.
Trener Magdeburga Bennet Wiegert na klupi nakon utakmice (Foto: Twitter / Sven Simon)
Trener Magdeburga Bennet Wiegert na klupi nakon utakmice (Foto: Twitter / Sven Simon)
Rukometaši njemačkog Magdeburga u dramatičnom meču finala Lige prvaka pobijedili su poljski Kielce nakon produžetaka rezultatom 30:29 i tako postali prvaci Evrope, a susret je obilježila i velika tragedija zbog čega je utakmica zamalo bila prekinuta.

Naime, trener Magdeburga Benet Wiegert (41) želio je zaustaviti susret kada je saznao da se 51-godišnji poljski novinar srušio na tribini i uprkos reanimaciji, preminuo nakon utakmice.

Wiegert je nakon utakmice objasnio:

"Otišao sam do Talanta (trener Kielcea Dujshebaev) i rekao, hajde da završimo utakmicu. U sportu ima važnijih stvari. Mi prihvatamo rezultat, a vi ste pobjednici Lige prvaka."

Kielce je očigledno to odbio. Utakmica je nastavljena nakon 13-minutne pauze, a na kraju je Magdeburg slavio 30:29 nakon produžetaka.

Trener Magdeburga je nastavio: "Sada je lako reći, ali držim se toga. Ovo što se sada dogodilo pokazuje koliko su sreća i tuga bliske jedna drugoj, kako život teče. Potpuno sam utučen zbog svega što se desilo. I strašno mi je žao. Moja tuga, moje saučešće potodici preminulog novinara iz Kielcea. Tako mi je žao. Ne mogu reći više o tome", izjavio je Wiegert.

Za Magdeburg je ovo bila prva titula prvaka Evrope nakon 2002. godine i četvrta u historiji.