|

Veličali su Arkana: Rasformirala se najozloglašenija navijačka grupa u Italiji

Veličali su Arkana: Rasformirala se najozloglašenija navijačka grupa u Italiji
59
E. B.
27.2.2020. u 19:20
66
komentara
59

dijeljenja
Navijačka grupa Lazija "Irriducibili" objavila je da se rasformirala, što je vijest koja je iznenadila italijansku javnost.
Radi se o ozloglašenoj navijačkoj grupi koja je formirana 1987. godine i koja je od samog osnivanja bila u sukobima s policijom, drugim navijačkim grupama, ali i ostalim navijačima Lazija koji nisu dijelili njihove svjetonazore.

"Kao i sve u životu, postoji početak i, neizbježno, kraj. Sve ima svoje vrijeme i prije ili kasnije dođe vrijeme za završetak čak i onih sjajnih priča", stoji u saopćenju navijačke grupe.

"Počast Tigru Arkanu"


"Irriducibili" ("Nesalomljivi") su bili poznati i po izuzetno fašističkim stavovima. Osim negiranja Holokausta i otvorenoj mržnji prema Jevrejima, oni su podržavali i ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana kojem su javno iskazivali poštovanje transparentima na sjevernoj tribini stadiona Olimpico.

Početak kraja grupe smatra se 7. august prošle godine kada je ubijen njihov vođa Fabrizio Piscitelli, jedan od najjačih ljudi rimskog podzemlja.

"Previše krvi je proliveno, previše smo zabrana dobili, previše smo puta bili uhapšeni. Mnogi od nas smo izgubili slobodu, a neki i živote. Nakon 33 godine, odlučili smo rasformirati grupu. Od danas, prvi put će na sjevernoj tribini biti samo jedni navijači - Ultras Lazio", stoji u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (66)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...