Nogomet
84

Velibor Pudar za Klix.ba: Podržavam Lugušića, Bandović zaslužuje šansu u reprezentaciji

Piše: A. D.
Velibor Pudar sa golmanima Al Ittihada
Pudar iz igračkih dana
Već gotovo pet godina Mostarac Velibor Pudar fudbalski hljeb zarađuje u dalekoj Saudijskoj Arabiji.

Legendarni fudbaler Veleža koji je na golu Rođenih ukupno proveo gotovo dvije decenije jedan je od malobrojnih koji su dres ovog kluba nosili i prije i poslije nesretnog rata. Od ljeta 2010. godine Pudar je stanovnik Džede, gdje je zaposlen kao trener golmana u tamošnjem najvećem fudbalskom klubu Al Ittihadu.

"Život ovdje u mnogome se razlikuje od života koje smo mi Balkanci ili Evropljani navikli živjeti. Ovdje vladaju šerijatski zakoni, pa ne postoje kina, pozorišta, alkohol, igre na sreću, muzika u kafićima i slične stvari. Na početku je bilo teško naviknuti se na takav život, ali vrijeme sve promijeni, pa i to. Danas nemam nikakvih problema ovdje u Džedi. Kada je vrijeme dnevne molitve ovdje niko ne radi. U početku sam upadao u probleme, jer sam pred prodavnicom znao čekati i po sat vremena na visokim temperaturama. U početku je bilo s jedne strane lakše nego danas, jer je u momentu mog dolaska ovdje bilo petnaest trenera sa naših prostora. Četiri i po godine kasnije ostao sam samo ja. Starosjedioci u Džedi su veterinar Nebojša Živković Strojko i vaterpolo trener Al Ahlija Nebojša Obradović. Nedavno nam se pridružio košarkaški stručnjak Vladimir Bošnjak. Slobodno vrijeme koristimo za uživanje na plažama Crvenog mora, bazenima i fenomenalnim šoping centrima. Sretan sam što živim u najsigurnijoj zemlji svijeta s aspekta kriminala“, kaže Pudar u razgovoru za Klix.ba

Tokom svog trenerskog angažmana u Al Ittihadu, Pudar je postigao zapažene rezultate.

"Radim sa golmanima u svim selekcijama kluba, od prvog do pionirskog tima. Sa prvotimcima sam nedavno bio sudionik četvrtfinala azijske Lige šampiona. Sa kadetskim timom sam osvajač Kupa, finalista Kupa, te vicešampion države, dok sam sa pionirskim timom također bio vicešampion. Rad sa golmanima je specifičan posao. Po dolasku ovdje sam zasukao rukave i zajedno sa asistentima započeo komplikovan proces koji je kasnije donio rezultate. U Akademiji sam po dolasku zatekao svega tri golmana koji su bili raspoređeni na pet selekcija. Ovdje niko ne želi braniti, svako ima želju biti centarfor i postizati golove. Iskoristio sam potom stari mostarski metod, otišao sam u škole i pozvao dječake koji smatraju da su talentovani. Šest mjeseci kasnije sam radio sa 15 golmana. Danas raspolažemo sa 25 dobrih golmana od kojih su trojica standardni reprezentativci, a dvojica povremeni“, kazao nam je Pudar.

Klupski fudbal u Saudijskoj Arabiji dosta se razlikuje od bosanskohercegovačkog.

"Fudbalerima u Saudijskoj Arabiji nedostaje naš balkanski vic u igri, iako i oni imaju talent, igraju brzo i dosta se kreću. Njihova liga je dosta kvalitetnija od naše Premijer lige. Svaki klub može angažovati četvoricu stranih državljana, s tim da jedan od njih mora biti iz neke druge azijske zemlje. Nažalost i oni 'boluju' za Brazilcima koji ovdje dolaze samo s ciljem da uzmu ogroman novac za kratko vrijeme i produže dalje“, smatra Velibor.

O konačnom povratku kući već je počeo razmišljati iako mu u Džedi ne nedostaje ni ptičijeg mlijeka.

"Iskreno, počeo sam razmišljati o povratku kući. U klubu me svi neizmjerno poštuju i kažu da nisam stranac već njihov, ali odvojenost od porodice već duže vremena čini svoje“, govori Pudar.

Pomno prati izbor novog trenera golmana u reprezentaciji BiH, baš kao i trenutnu formu naših golmana.

"Podržavam Envera Lugušića. To je čovjek koji ima bolju biografiju od ostalih kandidata. Što se tiče golmana, osim Asmira Begovića bih pozvao još Dejana Bandovića. Dopada mi se kako golman Sarajeva radi posao među stativama“, smatra Pudar koji sebe zadugo ne vidi na klupi neke od bh. selekcija iako i igračka i trenerska karijera ovog stručnjaka nemaju ni najmanju mrlju.

"Teško je očekivati da nekad upravo ja budem prijedlog federalnog saveza. Nažalost nacionalni ključ je neizbježan i za mnoge koban“, smatra Pudar koji ne krije želju da jednog dana postane trener u nekoj od selekcija BiH.