Premijer liga
0

Velež traži bodove spasa na Piroti

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Ritam igre srijeda – subota u Premijer ligi BiH nastavlja se i ovog vikenda. Danas i sutra su na programu utakmice 27. kola. Neke stvari su već izvjesne, prvak je Zrinjski, nastupe na međunarodnoj sceni pored Mostaraca izborili su Slavija, Sloboda i Sarajevo, dok je poznat i jedan putnik u niži rang, Posušje. Ostalo je još da vidimo ko će sa timom sa Mokrog doca ispasti iz lige.

Kada pogledamo parove ovoga kola nekako najviše pažnje privlači dvoboj na Piroti gdje će Travnik i Velež odigrati meč koji im život znači. Domaćin u proljetnom dijelu na svom travnjaku igra odlično i očekuju da mogu doći do bodova spasa. I Mostarci sa valom optimizma dolaze u „vezirski grad“. Naime, posljednja pobjeda nad Širokim od 3-0 podigla je samopouzdanje pred ovaj susret. Oba kluba paze na svaki detalj kako bi zadržali mir i koncentraciju. Kakav god bude ishod ovog sudara znatno će uticati na konačno krojenje tabele.

Zrinjski će pokušati prekinuti sjajan niz Čelika koji je u posljednje četiri utakmice upisao isto toliko pobjeda. Buđenje Zeničana dogodilo se u samom finišu prvenstva, pa su napravili skok na tabeli. Ovoga puta imaju težak ispit i protiv kluba koji u posljednjih nekoliko godina stanuje u samom vrhu Premijer lige. Šef struke „plemića“, Dragan Jović nije pokazivao preveliku zabrinutost nakon poraza u Istočnom Sarajevu. Na Tušnju će Sloboda pokušati doći do druge uzastopne domaće pobjede koja bi ih ostavila u utrci za drugo mjesto. Suparnik je tim sa najviše remija u ligi, gradačačka Zvijezda.

U prošloj sezoni su Široki Brijeg i Modriča vodili bitku za šampionsku titulu, danas je to sasvim druga priča.Tim sa Pecare nalazi se u sredini tabele i bez mogućnosti da poslije dugo godina ugleda evropsku scenu. Aktuelni prvak još uvijek nije definitivno izborio opstanak pa im je svaki bod od izuzetne važnosti.

Sarajevo je poslije briljantnog niza od šest utakmica bez poraza zaustavljen u Modriči. No, trener tima sa Koševa, Mehmed Janjoš, nije se previše bavio ovim ogledom, već se odmah okrenuo okršaju protiv Laktaša. Vjeruje da mogu do novog trijumfa.

U Banjaluci će se sastati stari rivali Borac i Željezničar. U prošlom kolu i jedni i drugi osvojili su kompletan plijen koji ih je ostavio u sredini tabele. Očekuje se zanimljiv meč, a plavi sa Grbavice ponovo imaju priliku da poprave nepopularnu statiskuku sa gostovanja. Leotar ne bi trebao imati problema sa otpisanim Posušjem.

Orašje je na Mokrom docu došlo do tri vitalna boda u borbi za prvoligaški status, a u ovom kolu čeka ih sudar sa Slavijom. Nemaju puno izbora, u igri je samo pobjeda koji bi ih približila luci spasa. Gosti su slovili kao jedini ozbiljniji konkurent Zrinjskom, a u samom kraju sezone počeli su prosipati bodove, te izgubili korak za liderom.

Satnica

Subota:

Travnik – Velež (17)

Sloboda – Zvijezda(18,30)

Široki Brijeg – Modriča (17)

Borac – Željezničar (20,10 TV prenos)

Leotar – Posušje (17)

Orašje – Slavija (17) Nedjelja:

Zrinjski – Čelik (19)

Sarajevo – Laktaši (19)