Premijer liga BiH
162

Velež nakon osam godina savladao Željezničar u Mostaru

D. P.
Haskić postigao prvijenac u zvaničnim utakmicama za Velež (Foto: G. Š./Klix.ba)
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nogometaši Veleža u derbiju 20. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine savladali su Željezničar rezultatom 2:0 i tako na najbolji način otvorili drugi dio sezone. Ovo je za Rođene prva domaća pobjeda nad Željezničarom nakon dugih osam godina čekanja.
Feđa Dudić i Rođeni nisu mogli ni sanjati bolji početak utakmice. Iz prvog napada Velež je poveo, a golu je prethodila loša reakcija odbrane Željezničara.

Igrao se četvrti minut kada je nakon kornera Dženan Zajmović spustio loptu za Nermina Haskića koji udarcem iz prve pogađa mrežu Plavih. Činilo se da su odmah gosti nokautirani i da će se teško oporaviti.

Međutim, u nastavku prvog poluvremena samo Željezničar je igrao nogomet. Redali su se organizovani i vrlo opasni napadi pred golom Veleža, ali vidjelo se da je Željo igrao bez klasičnog napadača i nedostajalo je konkretnosti u realizaciji.

Izdvaja se pokušaj Nedima Mekića u 11. minuti kojeg brani Slaviša Bogdanović, a onda i udarac Sedada Subašića glavom iz 27. minute. Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor.

Drugo poluvrijeme donosi znatno manje prilika, ali uzbuđenja nije nedostajalo najviše zbog grube igre na obje strane. Sudija Dragan Petrović iz Banje Luke imao je pune ruke posla.

Drugo poluvrijeme otvoreno je sa četiri žuta kartona u uvodnih sedam minuta.

U 61. minuti susreta vidjeli smo vrlo bitan detalj. Mehmed Ćosić je s leđa srušio Hamzu Gasala koji je išao prema golu Veleža, ali nije dobio drugi žuti karton što bi značilo i isključenje. Uslijedila je bura protesta igrača Željezničara.

Pet minuta kasnije Velež je propustio najbolju priliku na utakmici ukoliko ne računamo gol. Alen Dejanović je izašao sam pred golmana Plavih, ali je šutirao preko okvira gola.

Crveni karton nismo vidjeli u 60. minuti, ali zato jesmo u 73. Sedad Subašić je pao u kaznenom prostoru Veleža, a sudija Petrović je smatrao da je to bilo simuliranje, pa mu je pokazao drugi žuti i put ka svlačionici.

Tada je Željezničar ostao bez snage i mogućnosti da dođe do poravnanja. Velež je igrača više krunisao u drugoj minuti nadoknade. Nakon ubačaja Radovića iz slobodnog udarca Haskić postiže i drugi gol za trijumf u velikom derbiju. Iskusni ofanzivac je potvrdio da će biti veliko pojačanje za Mostarce.

Ovom pobjedom Velež nije napredovao na tabeli, ali se bodovno približio ekipama koje se bore za evropska takmičenja. Rođeni su sada na dva boda od današnjeg rivala Željezničara, a četiri od četvrtoplasiranig Sarajeva koje ima i utakmicu manje.

Rezultat i strijelac:

Velež - Željezničar 1:0 (Haskić 4', 90+2')

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore