Klub se prisjetio
205

Velež na današnji dan posljednji put bio domaćin na stadionu Pod Bijelim brijegom

N. K.
Foto: FK Velež
Foto: FK Velež
Fudbalski klub Velež danas se na svojoj Facebook stranici prisjetio 1992. godine i svoje posljednje odigrane utakmice kao domaćin na stadionu Pod Bijelim brijegom, danas domu gradskog rivala Zrinjskog.

"Da se ne zaboravi... Tog 15. marta, prije 28 godina, Velež je ugostio Zemun i upisao pobjedu rezultatom 2:0. Strijelci su bili Juričić i Jedvaj. Na teren su tada istrčali: Pudar, Gosto, Glogovac, Čampara, Bejatović (S. Musa), Jedvaj, Beširević, Karabeg (Pušić), Juričić, Maslovar i Jokišić. Trener je bio Franjo Džidić", podsjetili su iz mostarskog kluba.

Nakon Zemuna je trebao doći Radnički iz Niša (29. marta), ali zbog rata koji je već bjesnio, gosti nisu doputovali u Mostar. Tada su Rođeni odigrali utakmicu između sebe, za gledaoce koji su došla gledati meč. Velež je do izbijanja sukoba u Mostaru odradio gostovanje u Subotici kod Spartaka. Nakon 0:0, na penale su osvojili penal-bod. Povratak kući trajao je dva dana.

Rođeni su se avionom trebali vratiti u Sarajevo, ali je JNA okupirala aerodrom. Dva dana igrači i stručni štab bili su u Beogradu, dok nisu našli let za Titograd, današnju Podgoricu. Nakon dolaska, FK Budućnost ustupio je autobus kako bi se Rođeni vratili u Mostar. Zajedno sa igračima putovao je i Jadranko Prlić, koji se vraćao sa službenog putovanja u Beogradu.

"Međutim, autobus je stigao samo do Nevesinja, jer dalje vozač nije želio voziti, pošto je grad bio pun ljudi u maskirnim uniformama i sa četničkim oznakama. Nakon toga, Rođeni su se sa privatnim autima, probijajući kroz mnoge barikade, uspjeli vratiti u Mostar. Nakon povratka, 7. aprila 1992. godine, ekipa je ostavila opremu na svom stadionu, ne sluteći na zlo koje im se spremalo", stoji u objavi FK Velež.