U pohodu na titulu
613

Vedran Kjosevski je istinski kapiten i tihi heroj Plavih s Grbavice

Piše: Kenan Hadžić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Teško je objasniti strah s kojim golman u svakom trenutku svoje karijere živi. Boja dresa je najbolji argument u tezi da se razlikuju od ostalih na terenu, zadatak da rukama spriječe ono što je glavni cilj u sportu u kojem se sve radi nogama objašnjava njihovu dijametralnu ulogu, a epitet heroja dobiju samo onda kada naprosto briljiraju, ili stvari iz svojih ruku prepuste u svoje noge. Vedran Kjosevski, golman Željezničara, protiv Širokog Brijega spustio je loptu na zemlju i postigao je prvi pogodak u svojoj karijeri.

Tim činom još uvijek mladi i perspektivni golman nastavio je sanjati svoje naljepše dječačke snove, one iz davnih dana kada je kao član Omladinske škole FK Željezničar dolazio na Grbavicu kako bi prvotimcima dohvaćao lopte. U subotu je Kjosevski, kao kapiten Željezničara i golman prvoplasirane ekipe na tabeli, doduše više sretno nego spretno postigao pogodak u zadnjoj minuti utakmice kojim je spasio svoj tim zasluženog poraza od Širokog Brijega. Na hrpu svih uspjeha koje je ostvario u dresu Željezničara, ostalo je još samo prazno mjesto za titulu prvaka i san koji još uvijek nije prekinut.

Iako u ovom trenutku izgleda da je Vedran Kjosevski jako blizu svog cilja, prošla sezona koju je Željezničar neuspješno završio na drugom mjestu kao sidro se svezala oko vrata njemu i saigračima, stvorivši teret iskupljenja, ali i konačno opipljivog uspjeha koji se već godinama na Grbavici čeka. Razočarenje nakon neuspješno izvedenog prekida u zadnjoj minuti ekspresno je zamijenila beskrajna sreća zbog prvog pogotka u dresu Plavih, ali trnovit je put do šampionskog pehara na kraju sezone.

U ovoj sezoni Kjosevski je branio na ukupno 32 utakmice, a primio je samo 24 pogotka (0.75 po utakmici)
U ovoj sezoni Kjosevski je branio na ukupno 32 utakmice, a primio je samo 24 pogotka (0.75 po utakmici)

Nakon Ibrahima Šehića, drugi dragulj iz omladinske škole

Vedran Kjosevski drugi je eksponat sjajne golmanske škole FK Željezničar u posljednjih deset godina, a prvi, Ibrahim Šehić, trenutno s velikim uspjehom nosi dres Qarabaga i jako je blizu da ispred svjetski poznatog Asmira Begovića zauzme "jedinicu" na golu reprezentacije BiH. Ono što je zajedničko i jednom i drugom je rad s trenerom golmana Esadom Ibrahimovićem, zajedničko im je djetinstvo provedeno u prašini šljake pomoćnog stadiona i uspjeh da kao jedni od rijetkih iz škole fudbala dođu do mjesta prvog golmana.

Sve različitosti koje Kjosevski ima u odnosu na druge igrače, a koje su prije svega nogometne prirode, ništa su u usporedbi s onim kakav je u van terena i u privatnom životu. Gotovo uvijek nasmijan, raspoložen za razgovor i ništa drugačiji u odnosu na vrijeme dok je kao omladinac plaćao članarinu, golman Željezničara ne samo da se razvio u jednog od najboljih lige, već je postao miljenik navijača Željezničara koji su nebrojno puta pokazali koliko poštuju i cijene svog golmana. On je, između ostalog, jedini igrač iz prošle sezone koji nakon posljednje utakmice protiv Radnika nije proglašen krivim zbog propuštene prilike za osvajanje titule prvaka.

"Dosta nam je onih koji spašavaju karijere i za odlazak imaju unaprijed pripremljene kofere. Hoćemo na terenu još onih kao što je Veca i da taktika Ultras-Željezničar i jedanaest ratnika bude bez premca", pisalo je na paroli koja je podignuta u 45. minuti posljednje utakmice protiv Radnika iz prošle sezone.

Kjosevski je za Željezničar debitovao s nepunih 19 godina kada mu je priliku u Premijer ligi dao Dino Đurbuzović, dok je sljedeće sezone pod vodstvom Admira Adžema prvi put branio u Kupu BiH. O kakvom golmanu je riječ, možda je najbolji pokazatelj upravo početak njegove karijere i meč na Grbavici između Željezničara i Širokog Brijega, kada je postao vlasnik jedne od najboljih golmanskih odbrana ikad viđene na bh. terenima.

U ovoj sezoni golman Željezničara branio je na ukupno 32 utakmice, primio je samo 24 pogotka (0.75 po utakmici), a na 14 utakmica svoju mrežu sačuvao je netaknutom, čime je već sada izjednačio učinak iz prošle sezone kada je isto toliko puta sačuvao svoju mrežu. Njegovu važnost za ekipu najbolje je objasnio trener Željezničara Admir Adžem, koji Kjosevskog poznaje već desetak godina, a istakao je da je on s razlogom dobio kapitensku traku te da je zadovoljan njegovim razvojem.

"Vedran je još uvijek mlad golman koji se razvija i ima veliki potencijal, a samim tim što je dobio kapitensku traku u našem klubu govori puno o kakvom momku se radi. Ja očekujem od njega da bude u konstantnoj formi, a trenutno sam izuzetno zadovoljan kako se razvija. Nadam se da će mu sve ovo što se dešava u posljednje vrijeme biti samo podrstrek za još ozbiljniji rad i da će jednog dana napraviti veliku karijeru", kazao je Adžem za Klix.ba.

Privukao interes Makedonaca, Prosinečki prepoznao kvalitet

Dubok je trag koji je Kjosevski već sada napravio u Željezničaru. U vitrine omladinske škole kao kapiten 1995. generacije donio je titulu juniorskog prvaka i Kupa BiH, a braneći i za starije generacije osvojio je veliki broj međunarodnih trofeja i priznanja, što ga svrstava u grupu najboljih koji su ikada trenirali na Grbavici. Također, branio je i u gotovo svakoj mlađoj reprezentativnoj selekciji BiH gdje je također nosio kapitensku traku.

Kjosevski kao kapiten kadetske reprezentacije u duelu sa igračem Bournemotuha Nathanom Akéom.
Kjosevski kao kapiten kadetske reprezentacije u duelu sa igračem Bournemotuha Nathanom Akéom.

Odličnim nastupima u dresu Željezničara, Kjosevski je privukao i interes makedonskih medija koji su više puta do sada napominjali da ima pravo braniti za njihovu reprezentaciju. Dolaskom novog selektora na klupu Zmajeva, Roberta Prosinečkog, Kjosevski je dobio poziv u reprezentaciju BiH te je s ekipom boravio u Bugarskoj i Francuskoj, ali pored već pomenutog Ibrahima Šehića, ni on ni Kenan Pirić nisu dobili minutažu u prijateljskim utakmicama. Selektor reprezentacije BiH Robert Prosinečki smatra da je Kjosevski kvalitetan golman, prije svega da je pristojan momak, te da se nada kako će jednog dana napraviti puno bolju karijeru u inostranstvu.

"Sigurno je da se radi o jednom kvalitetnom golmanu, a da nije tako, ne bi se nalazio na širem spisku reprezentacije. Vidim da odlično brani u Željezničaru, što je za njega vrlo bitno. Prije svega treba naglasiti da je riječ o jednom superpristojnom momku, a ja se lično nadam da će jednog dana otići u inostranstvo i u nekoj jačoj ligi izgraditi svoje ime i osigurati egzistenciju", rekao je Prosinečki o golmanu Željezničara za Klix.ba.

Golmani su, jednostavno, drugačiji. Anđeo čuvar za svoju, najgora noćna mora za protivničku ekipu. Nekada slučajno zaboravljeni heroji, ali nikada oni čije greške se lagano opraštaju. Teret odgovornosti veći je od same želje da 90 minuta sačuva mrežu netaknutom, a mentalna snaga i stabilnost jedino je što ih čuva na pravom putu. Dobro, i mala doza ludila.

Prošle sezone, Kjosevski se nije uspio izviti iznad sivila u kojem je Željezničar poražen od gradskog rivala, nakon čega je izgubio šansu da osvoji titulu prvaka, a već na početku ove, na istom stadionu je odbranjenim penalom donio pobjedu Plavima. Kjosevski je nebrojno puta ove sezone spasio Željezničar svojim odbranama, nekada je bio nemoćan, rijetko kada direktno kriv.

Vedran Kjosevski je, bez dvojbe, jedan od glavnih razloga zbog kojeg je Željezničar trenutno prvoplasirana ekipa na tabeli, a 30 sekundi prije poraza u najgore odigranom meču u sezoni, odlučio je uzeti stvari u svoje ruke, odnosno noge. Tako to radi pravi kapiten.

Facebook