Novi trenerski izazov
64

Vedad Ibišević pronašao iznenađujući angažman daleko od Evrope

H. H.
Vedad Ibišević je prethodno radio kao trener napadača u Herthi (Foto: Twitter)
Vedad Ibišević je prethodno radio kao trener napadača u Herthi (Foto: Twitter)
Legendarni bh. napadač Vedad Ibišević pronašao je novi posao i pomalo iznenađujuće radit će kao pomoćni trener u New York Red Bullsima u SAD-u.

Glavni trener je bivši šef stručnog štaba Herthe Sandro Schwarz (45), s kojim je Ibišević radio u Berlinu od ljeta 2022. do aprila 2023. godine, te je bivši Zmaj prihvatio njegov poziv.

Volkan Bulut (41), još jedan bivši pomoćni trener Herthe bit će drugi pomoćni trener Schwarzu, a trener drugog tima je Ibrahim Sekagya.

"Sretan sam što sam pojačao svoj trenerski tim Volkanom, Vedadom i Ibrahimom – svi oni donose dragocjeno iskustvo koje će nam pomoći u narednoj sezoni. Svi se radujemo što ćemo zajedno započeti i pripremiti se za sezonu 2024", kazao je Schwarz.

Vedad Ibišević se s porodicom 2000. godine doselio u St. Louis gdje se školovao i igrao za Saint Louis University u čijem dresu je dobio nekoliko nagrada i stigao do Chicago Firea.

U 82 nastupa za reprezentaciju BiH Ibišević je postigao 28 golova. A nezaboravna, neizbrisiva i najvažnija dva postigao je u Kaunasu, kada smo srušili Litvaniju i izborili Mundijal, te u Rio de Janeiru, kada je ušao s klupe i zabio gol Argentincima u porazu našeg tima (2:1) u 1. kolu Svjetskog prvenstva na kultnoj Maracani, u našem debitantskom nastupu na velikim takmičenjima.

Ibišević je karijeru počeo u mlađim kategorijama švicarskog Badena, a onda je u Sjedinjenim Američkim Državama igrao za Billikens i Fire Premier. Prije 20 godina je stigao u PSG, a potom igrao za Dijon, Aachen, Hoffenheim, Stuttgart, Herthu i Schalke.

Vedad Ibišević je karijeru okončao u januaru 2021. godine, a kao trener napadača u Herthi radio je od 2021. do 2023. godine.