Legenda bh. nogometa
61

Vedad Ibišević priznao: Imao sam konkretnu ponudu splitskog Hajduka, ali je nisam prihvatio

E. K.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Proslavljeni bosanskohercegovački nogometaš Vedad Ibišević je u emisiji "(Ne)uspjeh prvaka s Mariom Stanićem" istakao da je bio blizu prelaska u Hajduk.

Naime, 2004. godine dok je igrao nogomet u SAD-u, na Univerzitetu u St. Louisu, skrenuo je pažnju na sebe spektakularnim golom kojeg je zabio po ulasku sa klupe u susretu za U21 reprezentaciju BiH u Orašju protiv Slovenije.

Za njega su interes tada pokazivali Hajduk, Partizan i drugi, ali je otišao na probu u PSG i ostao tamo nakon čega ga je nogometni put odveo u Bundesligu.

Parižani su tada bili daleko od današnjeg kluba iako su pripadali evropskoj eliti, a trener je bio legendarni Vahid Halilhodžić.

"Zabio sam prelijep gol, nikad u karijeri više nisam zabio takav. Dosta ljudi iz svijeta nogometa je bilo tu, od Michela Platinija, menadžera, trenera. Svi su pitali ko je ovaj dečko iz Amerike. Od svih tih opcija odabrao sam Vahu, ali moram reći da sam jedinu konkretnu ponudu tada imao od Igora Štimca. On je tada bio u Hajduku", rekao je Ibišević i dodao:

"Bilo mi je drago zbog toga, ali sam malo htio sačekati da vidim što će se još događati. Kada je došla ponuda da idem u PSG na probu logično je da sam je kao klinac prihvatio. Rekao sam sebi da je bolje da odem probati u tako velikom klubu. Moram također priznati da je Igor bio jako korektan. Rekao mi je da bi na mom mjestu to isto uradio, ali da ako slučajno iz nekog razloga ne prođem na probi, da Hajdukova ponuda i dalje stoji".

Pored PSG-a, igrao je još za Dijon, Aachen, Hoffenheim, Stuttgart, te berlinsku Herthu i Schalke 04 gdje je i okončao karijeru.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je postigao 28 pogodaka u 83 nastupa.