Nogomet
0

Večeras utakmica Ronaldo - Zidane: "Meč protiv siromaštva"

FENA
Nogometne legende Ronaldo i Zinedine Zidane pozvali su neke od svjetskih nogometnih zvijezda da im se pridruže u all-star utakmici, četvrtom po redu “Meču protiv siromaštva: Ronaldo i prijatelji vs. Zidane i prijatelji”.

Susret će se odigrati večeras na stadionu Velodrome u Marseilleu (Francuska), saopćeno je iz UNDP-a.

Kao ambasadori dobre volje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Ronaldo i Zidane će u ovoj prijateljskoj utakmici biti kapiteni dva suprotstavljena međunarodna sportska tima s ciljem mobiliziranja globalne javnosti za borbu protiv siromaštva.

UNDP u BiH je bosanskohercegovačkoj državnoj televiziji osigurao prava na prijenos ove utakmice. Gledatelji širom BiH će ovaj meč biti u prilici gledati na programu BHT-a večeras u 20.30 sati.

Među 40 igrača koji su se pridružili Zidaneu i Ronaldu su Robert Pires (Villarreal), De la Pena, Tamudo i Kameni (Espanyol), Sergio i Cristian (Deportivo), Gaby Milito, Diego Milito i Aimar (Zaragoza), Pernia i Luccin (Atletico Madrid), Abbondanzieri (Getafe), Cufre, Givet i Gerard (Monaco), De Cock (Anderlecht), Gallas i Julio Baptista (Arsenal), Hakan Sukur (Galatasaray), Roque Junior (Bayer Leverkusen), Marco Caneira i Ronny (Sporting Lisabon), Marquinho, Ricardo Silva, Paulo Sousa, Peter Jehle i Fernando Dinis (Boavista), Correa, Rebrov, Diogo Rincon i Rodrigo (Dinamo Kiev), Sami Al-Jaber (Al-Hilal), Rivaldo (Olympiakos), Robinho (Real Madrid), Ronald Zubar (Olympique Marseille), Laurent Robert (Levante), Manuel Morais (Vasco da Gama), kao i nekadašnji nogometaši Dragan Stojković, Sonny Anderson, Chris Waddle, Basile Boli, Fabrizio Ravanelli i Laurent Blanc.

Ostale slavne ličnosti koje će učestvovati u ovom događaju su i sedmerostruki svjetski šampion formule 1, Michael Schumacher, koji je i 2004. učestvovao u Meču protiv siromaštva, održanom u Madridu.

Ronaldo, nogometaš AC Milana, te Zidane, nekadašnji kapiten francuske reprezentacije, u Meču protiv siromaštva učestvuju još od 2003.

"Bilo je ohrabrujuće vidjeti reakcije javnosti i medija na prethodne utakmice. Mi zaista želimo nastaviti mobilizaciju svijeta nogometa kako bismo podigli svijest o potrebi iskorijenjivanja siromaštva", rekao je Ronaldo.

Za Zidanea će ovo biti prva utakmica u Evropi nakon što se povukao iz svijeta međunarodnog nogometa na Svjetskom prvenstvu prošle godine.

"Iako sam okončao karijeru kao profesionalni nogometaš, i dalje sam posvećen ulozi UNDP-ovog ambasadora dobre volje, te sam za jedan takav cilj, zajedno s mojim prijateljem Ronaldom, voljan dati svoj doprinos", rekao je Zidane.

Utakmica će nastojati da usmjeri svoju pažnju na Milenijske razvojne ciljeve (MRC), koji su još jednom potvrđeni od svjetskih lidera iz 191 zemlje tokom Samita UN-a u 2005. godini.