Pobjeda u Limburgu?
0

Večeras dugoočekivani dvoboj sa Belgijom

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Selektor Blažević je najavio discipliniranu igru
Selektor Blažević je najavio discipliniranu igru
Večeras u Genku (pokrajina Limburg) naša odabrana nogometna vrsta odmjeriće snage protiv Belgije. Ishod ovog duela kao i onoga četiri dana kasnije u Zenici bitno će odrediti scenarij raspleta u našoj kvalifikacionoj grupi za plasman na SP.

Prema najavama selektora na Cristal Areni bi trebali započeti u ovom sastavu: Supić, Berberović, Pandža, Spahić, Nadarević, Ibričić, Muratović, Jahić, Misimović, Muslimović i Džeko. Prema tome igra bi se bazirala na formaciji 5-3-2. Naravno da ne možemo unaprijed predvidjeti kvalitetno izdanje bh. selekcije, ali nekako smo uvijek optimisti. Od svake generacije očekujemo plasman na veliko takmičenje, vjerujemo da to nosi u sebi.

Ranjiva posljednja linija

Naš glavni adut biće disciplinirana igra koju je najavio Ćiro Blažević. Odbrana nam je najranjivija i (za razliku od predhodna dva duela) biće osvježena povratnikom Nadarevićem i Pandžom, dok je na čekanju Mravac. Očekujemo da će ovoga puta biti na visini zadatka kako zbog motivacije, tako i zbog veznog reda koji će po potrebi obavljati i defanzivne zadatke (s ciljem da onemoguće protivničke atake). U tim ulogama selektor je posebno podvukao Jahića (koji je zamjena za Rahimića). Jasno je da će odbrana morati podnijeti najveći teret. Prema najavama iz belgijske selekcije igraće visok presing na našu posljednju liniju, što sugerira da će od samoga početka agresivno krenuti ka golu Supića (Mitrović obnovio povredu trbušnog zida).

Za srednji red (koji je srce svakog tima) ne trebamo previše brinuti. Imamo mnogo rješenja i raznovrsnosti. Kako god da se postavi igra biće na raspolaganju nekoliko alternativa koje u svakom momentu mogu odgovoriti na postavljene zahtjeve. Pored nogometaša iz udarne postave igrači koji mogu dati drugačiji ritam ili biti dodatno oružje su Pjanić, Štilić i Vladavić. Mozak ekipe je Zvjezdan Misimović, koji donosi određenu prevagu. Oko njega se vrti igra cijelog veznog reda. Razigrava, a izrazito je opasan iz prekida. Pomagaće mu Muratović i Ibričić. Sigurno je da u ovom dijelu selektor može biti miran. Blagodat je za trenera kada ima nekoliko opcija. Svakako da će briljantan vezni red biti dodatno napadačko oružje. U slučaju da podbace, proći ćemo loše.

Prekidi kao napadačko oružje

U napadu uz logičan žal za Ibiševićem ostaje činjenica da imamo odličnog Edina Džeku. Sjajno igra za Wolfsburg i svi najviše nade polažemo upravo u njega. Zlatan Muslimović za sada slovi za drugog napadača (ako se selektor ne predomisli i počne sa jednim špicom). Naše dodatno napadačko oružje su prekidi. Izuzetno smo opasni u ovakvim situacijama s obzirom da mogu poentirati i igrači iz posljednje linije - Spahić i Nadarević. Svakako da će mnogo nedostajati i ostali povrijeđeni nogometaši Salihović, Radeljić i Rahimić (koji bi trebao igrati u Zenici). Izostanak istih nameće podjelu posla i drugačiji pristup. Blaževiću je, doduše, izbor ograničen.

Najviše nade polažemo u Edina Džeku (Foto: Sarajevo-x.com)
Aktuelna Belgija koncentracija je kvalitetnih individualaca po svim linijama, taktički disciplinirana u formaciji 4-4-2. Puni samopouzdanja, po rejtingu su ispred naše reprezentacije. Njihovi napadači praviće pritisak na posljednji bedem ispred našeg gola. Kao što je već rečeno pukotine u našoj odbrani mogle bi im olakšati posao. Javnost ulaže puno povjerenje u ovu selekciju. Na velikim takmičenjima ih nema od 2002. godine i vjeruju da je ova generacija krenula jednom novom stazom. Računaju na šest bodova (u dvomeču sa BiH), s tim da bi bili zadovoljni i sa četiri.

Teško gostovanje u kvalifikacionom putu

Biće ovo težak ispit za bh. selekciju, a da li mogu uspješno ispuniti zadatak ostaje da vidimo. BiH mora biti krajnje zrela i nametnuti racionalne postulate nogometa (borbenost i taktička disciplina) obogaćena talentom naših znalaca. Vjerovatno će igrati onako kako je to najčešće činila od kako je Blažević šef struke, strpljivo, mudro, bez trenutka opuštanja. Bude li svih jedanaest aktera u optimalnom izdanju naše šanse su sigurno veće. Imamo veliku priliku da nokautiramo izravnog konkurentna za drugo mjesto. Poraz ne bi ugasio nadu u ispunjenju cilja - plasman na SP, ali bi evidentno smanjio šanse. Donio bi neke nove frustracije. Dobar rezultat znatno bi osnažio procjenu i donio val optimizma da možemo pobijediti četiri dana kasnije na Bilinom polju. Hrabri dojam koji smo stekli u razgovoru sa Ćirom i igračima. Oni trepere zbog ukupnog događaja čiji su glavni akteri, ali su i svjesni da ih čeka možda i najteže gostovanje u kvalifikacionom putu. Uz podršku sa tribina (koju će sasvm sigurno imati) potrebna je i doza sreće. Može li se osvjetlati obraz bh. nogometa u Limburgu?