Ceremonija u Parizu
13

Večeras dodjela Zlatne lopte: Ko će naslijediti Modrića, Messi ili Van Dijk?

E. B.
Lionel Messi i Virgil Van Dijk (Foto: EPA-EFE)
Lionel Messi i Virgil Van Dijk (Foto: EPA-EFE)
Večeras ćemo u Parizu u pozorištu Theatre du Chatelet dobiti osvajača Zlatne lopte i nasljednika Luke Modrića.
Najprestižniju nagradu u nogometnom svijetu koju dodjeljuje France Football prošle godine osvojio je Hrvat, no ove godine nije ušao među 30 kandidata.

Za osvajača Zlatne lopte glasalo je 180 novinara širom svijeta, a već je odavno jasno da su dvojica igrača glavni favoriti. To su Lionel Messi i Virgil van Dijk.

Jučer je internetom kružila i fotografija navodne konačne liste na kojoj je Messi pobijedio sa 446 bodova ispred Van Dijka koji je dobio 382 boda.

Ceremonija dodjele Zlatne lopte koju će voditi Didier Drogba i Sandy Heribert počinje u 20:30 sati i već oko 21 sat ćemo vidjeti da li je ta fotografija bila autentična.

Ukoliko Messi dobije nagradu, to će mu biti šesta Zlatna lopta. Ranije ju je osvajao 2009., 2010., 2011., 2012. i 2015. godine. Van Dijku bi, s druge strane, bila prva.

U konkurenciji žena favoritkinja je Megan Rapinoe, dok su favoriti za nagradu Kopa za najboljeg mladog igrača Matthijs De Ligt i Joao Felix. Za nagradu Jašin koja se dodjeljuje najboljem golmanu prvi put glavni favorit je Alisson Becker.

Ovdje možete vidjeti spisak kandidata za najboljeg nogometaša, nogometašicu, mladog nogometaša i golmana.