20 kolo Premijer lige BiH
0

Važno je dobiti kod kuće!

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Foto: fksloboda.ba
Foto: fksloboda.ba
Nakon reprezentativne pauze ovoga vikenda na programu je 20. kolo Premijer lige BiH u nogometu. Ono što je evidentno borba za opstanak biće iznimno zanimljiva.

Nekoliko klubova traže mjesta koja će im osigurati druženje sa prvoligašima i naredne godine. Među njima se nalazi i Velež koji će u dočekati Čelik. Mostarci su u prošlom kolu odigrali solidnu partiju u Istočnom Sarajevu, ali su na kraju poraženi sa 2-1. Itekako bitan duel ih ček sa Zeničanima koji osokoljeni visokom pobjedom nad Slobodom putuju u Hercegovinu. Svako posrtanje na domaćem travnjaku donijelo bi nove probleme „rođenima“ tako da će od početka jurišati na velika tri boda.

Travniku na noge stiže Orašje. „Veziri“ su u nekoliko navrata pokazali da imaju kvaliteta da i naredne godine igraju u najboljem razredu bh. nogometa. Sigurno je da će pokušati u ranoj fazi doći do prednosti koji će na određeni način usmjeriti tok utakmice. Izabranici Željka Baotića su u 19. kolu savladali Široki Brijega pa im je ta pobjeda donijela određenu količinu samopouzdanja i sigurnosti pred gostovanje na Piroti

Laktaši će ugostiti Posušje koje je zabetonirano na posljednjem mjestu. Dvoboj s Laktašima pokazaće može li se tim sa Mokrog doca nadati opstanu u ligi. Očekuje ih izuzetno težak zadatak s obzirom da domaćin nekoliko zadnjih duela nije upisao tri boda. Sudar sa Posušacima biće šansa da skinu veliki teret sa leđa.

Zanimljiv okršaj biće u Gradačcu gdje gostuje Željezničar. Nogometaši tima sa Grbavice su nekoliko dana štrajkovali zbog neizmirenih klupskih obaveza prema njima. Ipak, na kraju su djelimično riješeni problemi.Ostaje da vidimo koliko su posljednji događaji ostavili traga. S druge strane na klupi Zvijezde sjedi čovjek koji je trenirao plavim tim, Ratko Ninković. U jesenjem dijelu bilo je 2-2.

Sarajevo na Koševu dočekuje Borac. Šef struke bordo tima vjeruje da mogu nastaviti pozitivan domaći niz. Zbog postojanja kritika na gostujući učinak igrači Sarajeva će pokušati poraziti Banjalučane kako bi u dobrom raspoloženju dočekali i naredno kolo koje ponovo igraju na najvećem bh. stadionu. Alen Škoro će prvi put nakon povrataka igrati pred domaćom publikom.

Derbi kola je na Tušnju gdje će biti sudar između Slobode i Zrinjskog. Domaćini svjesni teškog poraza na Bilinom polju žele tri boda, što dolijeva optimizam da će biti dobra utakmica. No neće im biti nimalo lako. Suparnik je najuvjerljivija ekipa ove sezone. Iako imaju solidnu bodovnu prednost nikada se ne predaju i sve je moguće. Na Pecari je dvoboj Širokog Brijega i Leotara. Trebinjci su izuzetno neučinkoviti na gostovanjima pa bi sve osim pobjede domaćih bilo iznenađenje. Izabranici Ivana Katalinića više se okrenuti kupu BiH pa već pomalo razmišljaju o strategiji za revanš. U prvom polufinalnom okršaju porazili su Slobodu 2-1.

Ne pretjerano uvjerljivi Modričani i ambiciozna Slavija posljednji su par. Gosti igarju izuzetno dobro u gostima, a adut im je enigma za protivničke odbrane Darko Spalević. Domaćin je osvojio dragocjen bod u Posušju pa bi se eventualnom pobjedom u ovom duelu odmakli od opasne zone. Teorija većine premijerligaških klubova je ista - „Važno je dobiti kod kuće“.