Formirana radna grupa
1

Važan je samo novac: FIFA želi da se najveće utakmice igraju van matičnih zemalja

FENA
Do sada su ovakvim idejama bili naklonjeni klubovi iz engleske Premier lige i španske La Lige (Foto: EPA-EFE)
Do sada su ovakvim idejama bili naklonjeni klubovi iz engleske Premier lige i španske La Lige (Foto: EPA-EFE)
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) razmatra mogućnost da se utakmice najjačih nogometnih liga igraju van matične zemlje. S tim u vezi, planira da osnuje radnu grupu od 10-15 članova koja će proučiti ovu mogućnost, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Do sada su ovakvim idejama bili naklonjeni klubovi iz engleske Premier lige i španske La Lige, jer bi im utakmice u SAD, na Bliskom istoku i u Aziji donosile dodatni prihod.

Očekuje se da nova radna grupa prouči deset aspekata igranja utakmica u inostranstvu, na osnovu čega će donijeti konačnu odluku. To uključuje reakciju navijača, ravnotežu takmičenja, igranje utakmica u inostranstvu jednom ili kontinuirano i opći utjecaj na nogomet.

Mnogi od vodećih evropskih klubova već su igrali prijateljske utakmice u inostranstvu, a američki emiteri posebno žele da dovedu takmičarske utakmice u SAD kako bi iskoristili rastuću popularnost najvećeg klupskog takmičenja Engleske.

Pri svemu tome, nije zanemarljiva ni činjenica da je španska La Liga sklona da sljedeće godine odigra nekoliko utakmica u Sjevernoj Americi.

Utakmice domaćih prvenstava u inostranstvu do sada su bile onemogućene internim pravilima FIFA-e, u kojima se navodi da se takve utakmice moraju igrati u zemlji u kojoj je takmičenje osnovano.

Ovakve inicijative nisu nove, jer se već 2008. godine pojavila ideja da se utakmice Premijer lige igraju u inostranstvu, ali je prijedlog tada odbijen od strane navijača, ali i od strane FIFA-e i Evropske nogometne asocijacije (UEFA).

Kako prenosi AFP, zakonske promjene u SAD-u podstakle su FIFA-u da to učini. Prijedlog je izašao na vidjelo neposredno prije početka FIFA-inog godišnjeg kongresa, koji počinje u petak u Bangkoku na Tajlandu, prenosi STA.