Premiership
10

Van Persie dao gol Arsenalu u pobjedi Uniteda

Totalsport
Robin van Persie zabio je već u 3. minuti svom donedavnom klubu u pobjedi Manchester Uniteda nad Arsenalom 2-1 na Old Traffordu u derbiju 10. kola Premiershipa.

Holandski reprezentativni napadač, koji je minulog ljeta prešao iz Arsenala u Manchester United, iskoristio je grešku Vermaelena koji je nastojao ispucati loptu, ali je njegova reakcija bila i više nego traljava. Van Persie je prihvatio poklon i udarcem iz prve desnom nogom, iskosa s desne strane u desni kut Arsenalovog golmana Mannonea, doveo "crvene vragove" u rano vodstvo.

Jasno je dao do znanja da ne želi slaviti gol. Bio je to osmi pogodak ove sezone Van Persieja u Premiershipu, u kojem je vodeći strijelac. Zanimljivo da je Holanđanin bio strijelac u sva tri zadnje utakmice između Manchester Uniteda i Arsenala.

Isto tako, Manchester United je tim golom već u 3. minuti produljio niz domaćih utakmica u prvenstvu u kojima postiže gol na 53 utakmice!

Do pobjede su nogometaši Alexa Fergusona stigli potpuno zasluženo, jer su bili daleko bolja ekipa. U 21. minuti je Mannone odbranio dobar pokušaj Van Persieja, a u 27. minuti i Rooneyjev opasan udarac.

U završnici prvog dijela je sudac Mike Dean dosudio penal za domaćine zbog Cazorlinog igranja objema rukama u pokušaju da zaštiti lice nakon Youngovog ubacivanja. Wayne Rooney s bijele tačke je tukao pored vratnice. Bio je to već treći neiskorišteni kazneni udarac Uniteda ove sezone.

Isto tako, otkad je Arsene Wenger menadžer Arsenala, ovo je bio 10. penal u međusobnim ogledima protiv Uniteda. Svih 10 je dosuđeno na Old Traffordu, a šest ih je bilo neiskorišteno!

Arsenal je u nastavku ipak krenuo dosta ambicioznije prema naprijed, ali je domaćin i dalje bio opasniji. U 66. minuti, Van Persie se našao oči u oči s gostujućim golmanom koji se još jednom istaknuo, te je odbio loptu u korner. Upravo iz tog kornera je krenula akcija za drugi gol domaćina u 67. minuti. Rooney je nabacio s lijeve strane, a Patrice Evra je bio precizan s glavom. Ovo mu je bio četvrti premierligaški gol u karijeri, a treći koji je zabio glavom.

Ubrzo nakon toga, u 69. minuti, Jack Wilshere je zbog prekršaja dobio drugi žuti, odnosno crveni karton, pa su gosti do kraja ostali s igračem manje. Uspjeli su zabiti počasni gol doslovno u zadnjim sekundama sudačke nadoknade, kada je Cazorla dobro naciljao desnom nogom s ruba kaznenog prostora.

Unitedu je ovo bila četvrta uzastopna pobjeda u prvenstvu, kojom je preuzeo vrh tabele s dva boda više od Chelseaja, ali, dakako, i utakmicom više. Arsenal je pretrpio treći poraz u zadnjih pet nastupa u prvenstvu. Ostao je na 6. mjestu na tabeli, sada sa devet bodova zaostatka za Manchester Unitedom.

Premiership, 10. kolo:

Manchester United - Arsenal 2-1 (Van Persie 3, Evra 67 / Cazorla 90+5)

Redoslijed: 1. Mancester United 24, 2. Chelsea 22 (-1), 3. Manchester City 21 (-1), 4. Tottenham 17 (-1), 5. Everton 16 (-1), 6. Arsenal 15…