Nogomet
2

Van Persie bi i prema ugovoru mogao otići ako United ostane bez Lige prvaka

Totalsport
Robin van Persie (Foto: AFP)
Robin van Persie (Foto: AFP)
Robin van Persie u svom ugovoru ima klauzulu koja mu omogućava pregovore s drugim klubovima u slučaju da se Mancester United ne uspije plasirati u Ligu prvaka, piše Goal.com.

Prošle sezone je Van Persie bio prvi strijelac Premierlige s 26 golova, a Manchester United je u posljednjoj sezoni pod vodstvom Alexa Fergusona osvojio naslov prvaka Engleske.

Odlaskom Fergusona i dolaskom Davida Moyesa na mjesto menadžera, sve se promijenilo i za Van Persieja. Njegova druga sezone na Old Traffordu obilježena je povredama, promjenjivom formom i nizom neslaganja s Moyesom, njegovim metodama rada na treninzima i taktičkim zamislima. Ove sezone je postigao samo 11 golova u prvenstvu.

Teško je očekivati da bi Manchester United mogao izboriti Ligu prvaka, jer 10 rundi prije kraja prvenstva zaostaje 9 bodova za Manchester Cityjem od kojeg ima dvije utakmice više, dok za Liverpoolom i Arsenalom, koji su odigrali jednak broj utakmica (po 28) zaostaje velikih 11 bodova.

To znači da bi Van Persie mogao iskoristiti svoju klauzulu iz ugovora i krenuti u pregovore za transferom idućeg ljeta. Njegov ugovor s Unitedom, koji mu donosi 250.000 funti sedmične plaće, vrijedi do juna 2016. godine. Teško je očekivati da bi mogao ostati u Engleskoj. Real Madrid, Inter, Juventus i Monaco spominju se kao klubovi koji istražuju mogućnosti za transfer holandskog napadača, koji će u augustu napuniti 31 godinu.