Daje prednost Huntelaaru
0

Van Gaal odmara Van Persieja protiv Andore

Totalsport
Robin van Persie (Foto: Arhiv/AFP)
Robin van Persie (Foto: Arhiv/AFP)
Selektor holandske nogometne reprezentacije Louis van Gaal, najavio je da će u petak u meču kvalifikacijske D grupe za Svjetsko prvenstvo protiv Andore u Rotterdamu u vrhu napada dati prednost Klass-Janu Huntelaaru pred Robinom van Persiejem.

"Očekujemo da ćemo često s loptom ulaziti u kazneni prostor gostiju. U takvim utakmicama možete očekivati Huntelaara u početnom sastavu. Van Persie vjerovatno neće biti u prvoj postavi. Njega vidim kao isturenog napadača i ne namjeravam mu tražiti neku drugu ulogu u ekipi", rekao je Van Gaal.

Objasnio je i zbog čega je kapitensku vrpcu povjerio veznom igraču PSV-a Kevinu Strootmanu.

"On je igrač za primjer, na terenu i van njega. Dobro, ponajviše na terenu. Van terena još mora naučiti neke stvari, recimo, glasnije govoriti. Kao kapiten morate biti u mogućnosti podignuti glas. On će to naučiti. Možete na moju odluku gledati kao na edukaciju za postajanje kapitenom. Činjenica da je Wesley Snaijder iz novije generacije, a Dirk Kuyt iz starije, možda mi je pomogla u donošenju te odluke. Trebao mi je neko iz najmlađe generacije", rekao je Van Gaal.

Nakon domaće pobjede nad Turskom 2-0 i gostujuće nad Mađarskom 4-1, Holanđani meč s Andorom dočekuju s maksimalnim učinkom. U utorak će gostovati kod Rumunije, koja je također u prve dvije utakmice osvojila svih šest bodova.