Nogomet
0

Van Gaal: Američka turneja nije pozitivna za naše pripreme

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
Menadžer Manchester Uniteda Louis van Gaal izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da ekipa mora učestvovati na američkoj turneji gotovo dvije i po sedmice.

Crveni vragovi otvaraju turneju u srijedu navečer u Los Angelesu gdje će igrati protiv domaćeg Galaxyja. Nakon toga im slijedi nastup na Champions Cupu koji im donosi putovanja u Denver, Washington i Detroit, a na koncu možda i u Miami ako osvoje prvo mjestu u skupini u kojoj su i Roma, Real Madrid i Inter. Između utakmica nogometaši se moraju pojavljivati na nizu sponzorskih događaja, što se itekako kosi s Van Gaalovim poimanjem priprema.

"Moramo se pripremati za sezonu, a kad imaš puno komercijalnih aktivnosti, kad moraš putovati na razne destinacije i puno letjeti, sve to baš nije pozitivno. No, turneja je organizirana prije moga imenovanja, pa sam se morao prilagoditi", rekao je holandski stručnjak na konferenciji za novinare uoči utakmice protiv LA Galaxyja.

Kako bi povećao prihode, United poput drugih velikih evropskih klubova posljednjih godina ljeta provodi na turnejama. Lani je tako nekoliko sedmica putovao po Australiji, Tajlandu, Kini i Japanu. Van Gaal je već najavio kako očekuje da će sljedeće godine turneja ipak biti kraća.

"Da, nadam se tome. Već su mi to obećali i vjerujem da će biti tako."