Hendikep za Nizozemsku
10

Van Dijk odlučio: Neću igrati na Evropskom prvenstvu

D. B.
Virgil van Dijk (Foto: EPA-EFE)
Virgil van Dijk (Foto: EPA-EFE)
Defanzivac Liveproola Virgil van Dijk je zvanično potvrdio da neće igrati za reprezentaciju Nizozemske na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Dvadesetdevetogodišnji Van Dijk se oporavlja nakon što je operisan poslije povrede ligamenata koljena u oktobru prošle godine.

"Smatram da je u fizičkom smislu dobra odluka da ne idem na Euro, nego da uđem u posljednju fazu rehabilitacije nakon završetka sezone. Teško je, ali pomirio sam se s tim", rekao je Van Dijk.

Euro se igra između 11. juna i 11. jula, a odgođen je prošle godine zbog pandemije koronavirusa. Van Dijk je rekao da nije bilo problema tokom oporavka te da dobro napreduje, ali da je ipak odlučio da ne nastupi za reprezentaciju.

"Teško mi je što ću propustiti Euro i što neću predvoditi svoju reprezentaciju, ali stvari su takve i moram ih prihvatiti, svi ih moramo prihvatiti. Mislim da sam donio ispravnu odluku u ovoj situaciji", smatra defanzivac.

Van Dijkova povreda je skupo koštala Liverpool koji se nalazi na šestom mjestu u Premiershipu i u borbi je za plasman u Ligu prvaka. Pored toga, Redsima već dugo nedostaju i defanzivci Joe Gomez i Joel Matip.

Van Dijk smatra da je realno očekivati njegov povratak na teren uoči priprema za narednu sezonu.

"To mi je cilj, tako bi se trebalo dogoditi. Ipak, nikad se ne zna šta se može dogoditi, osjećam se dobro, vidjet ćemo", završio je Van Dijk.