Nogomet
16

Van Buyten "okačio kopačke o klin": Ne želim nikoga iznevjeriti

Klix.ba
Daniel van Buyten (Foto: EPA)
Daniel van Buyten (Foto: EPA)
Belgijski reprezentativac Daniel van Buyten objavio je odluku o završetku igračke karijere.

Bivši defanzivac minhenskog Bayerna je imao ponudu Anderlechta od milion eura za godinu, ali se ipak odlučio da kaže zbogom fudbalu.

Ovom 36-godišnjaku u junu je istekao ugovor s njemačkim klubom, a osim konkretne ponude belgijskog šampiona kontaktiralo ga je nekoliko klubova iz Njemačke i Francuske.

U pismu upućenom agenciji AFP Van Buyten je naveo: "Kad se posvetim nekom projektu dajem 100 posto od sebe... Moje tijelo mi govori da to više nije moguće, tako da ne želim iznevjeriti očekivanja kluba kao što je Anderlecht".

Jedan od ključnih igrača Belgije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu je objasnio: "Veoma naporno sam se pripremao za turnir. Moje tijelo je zasigurno patilo".

Profesionalac od 1998. godine, Van Buyten je igrao za Charleroi, Standard Liege, Marseiile, Manchester City, Hamburg i Bayern, gdje je bio od 2006. godine. Pomogao je Bavarcima u osvajanju četiri titule prvaka Njemačke, četiri Kupa, Lige prvaka 2013. godine i titule svjetskog klupskog prvaka.

Odigrao je 586 klupskih utakmica, postigao 71 gol, a za reprezentaciju Belgije upisao 83 meča i 11 pogodaka. Posljednji susret je odigrao u četvrtfinalu SP-a protiv Argentine, kada su Belgijanci izgubili sa 1:0.