Legenda nema dilemu
186

Van Basten: Onaj ko kaže da je Ronaldo bolji od Messija ne razumije se u nogomet

E. B.
Marco Van Basten (Foto: EPA-EFE)
Marco Van Basten (Foto: EPA-EFE)
Legendarni holandski nogometaš Marco Van Basten nema dilemu kada je u pitanju ko je bolji - Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo.

U razgovoru za Corriere dello Seru jedan od najbojlih napadača u historiji se prisjetio svoje bogate nogometne karijere, a jedno od pitanja je bilo kakav bi sada Van Basten nogometaš bio.

"Zbog povreda zgloba prestao sam igrati sa 28 godina. Do tada sam osvojio tri Zlatne lopte. Pogledajte kako sada igraju u tridesetim godinama Cristiano Ronaldo i Lionel Messi... Zaključak se nameće sam po sebi", poručio je Van Basten.

Logično, uslijedilo je pitanje ko je bolji - Portugalac ili Argentinac.

"Ronaldo je vrhunski igrač. No, onaj ko kaže da je Ronaldo bolji od Messija ne razumije se u nogomet ili ima loše namjere. Messi je jedinstven, neponovljiv. Igrač poput njega se rodi svakih 50 godina. On je nogometni genij", rekao je Van Basten.

Van Basten je tokom karijere igrao za Ajax i Milan, bio je jedan od najboljih napadača krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, no zbog problema sa skočnim zglobom posljednju utakmicu odigrao je 1993. godine sa samo 28 godina.

Odigrao je samo 373 utakmice u klupskom nogometu u karijeri, a postigao je impresivnih 277 pogodaka za to vrijeme. Za reprezentaciju Holandije je upisao 24 pogotka iz 58 susreta.