Sramotan potez
35

Van Basten izbačen iz igrice FIFA zbog nacističkog pozdrava "Sieg heil"

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Legendarni holandski nogometaš Marco Van Basten izbačen je iz igrice FIFA 20 zbog nacističnog pozdrava koji je izgovorio uživo na televiziji Fox Sports.

Van Basten je radio kao stručni komentator na TV-u i mislio je da je njegov mikrofon isključen, a na kraju razgovora između novinara Fox Sportsa i trenera Heraclesa Franak Wormutha koji je inače iz Njemačke dobacio je "Sieg heil".

S obzirom na to da je mikrofon bio uključen i da je njegovu izjavu čula kompletna holandska javnost, cijela priča ubrzo je postala viralna i čelnici EA Sportsa, kompanije koja proizvodi igricu FIFA-a, odlučili su ga izbrisati iz online izdanja u kojem on igra kao legenda.

"Svjesni smo onog što je Marco van Basten nedavno učinio. Kroz našu igricu promovišemo ravnopravnost i različitost. Kao rezultat toga, odlučili smo suspendovati lik Marca van Bastena", poručili su iz EA Sportsa.

Ovaj legendarni napadač odmah se izvinio čitavoj javnosti, a njegova TV kuća ga je suspendovala na sedam dana i njegov honorar je doniran Institutu za istraživanje rata, holokausta i genocida.