Povratak legende
246

Valverdeovi dani odbrojani, Xavi danas postaje trener Barcelone

F. Z.
Xavi Hernandez (Foto: EPA-EFE)
Xavi Hernandez (Foto: EPA-EFE)
Katarski Al Sadd oglasio se službenim saopćenjem nakon što su španski i katalonski mediji objavili informaciju da su počeli pregovori između Barcelone i Xavija Hernandeza.

Bivši kapiten Barcelone trenutno je trener u Kataru, a Španci tvrde kako je sportski direktor Eric Abidal posjetio Dohu i razgovarao s Xavijem o povratku. Pojedini mediji pišu kako su Katalonci već ponudili ugovor Xaviju u trajanju od dvije i po godine, dok drugi tvrde kako bi Xavi na klupu Barcelone trebao sjesti tek na ljeto.

Navijači Barcelone već duže vrijeme nezadovoljni su radom Ernesta Valverdea. Na klupi Barcelone doživio je dva velika poraza u Ligi prvaka. Prvo od Rome u Rimu, a potom sezonu kasnije i od Liverpoola na Anfieldu. Loše igre u prvenstvu ove sezone i poraz u Superkupu Španije od Atletico Madrida kap je koja je čini se prelila čašu.

Španski mediji javljaju kako su Katalonci upravo zbog toga odlučili da ubrzaju povratak legendarnog Španca na Camp Nou. Xavi i njegova ekipa danas igraju utakmicu s Al-Rayyanom u Prinčevom kupu, a Xavi bi na ponudu Barcelone trebao odgovoriti nakon susreta i moguće je da već danas postane novi trener Katalonaca.
U međuvremenu oglasio se i Al Sadd, a generalni menadžer ekipe Turki Al-Ali priznao je da će se Xavi vratiti jednog dana u Kataloniju, ali je rekao da službenog kontakta između dva kluba nije bilo.

"To je normalno i nešto što se očekuje. To je njegov dom i mora se vratiti jednog dana. Međutim dana, Xavi je trener Al Sadda. On i ekipa fokusirani su na utakmicu s Al-Rayyanom. Znamo da će klub veličine Barcelone s nama razgovarati službenim kanalima kada su ove stvari u pitanju", rekli su iz Al Sadda.

Xavi je u Barceloni igrao 17 godina, a Katalonce je napustio 2015. godine kada je prešao u Al Sadd. Igrao je četiri godine u Kataru, a onda je postao menadžer početkom ove sezone. Osvojio je četiri Lige prvaka s Barcelonom, a bio je i prvak svijeta i dvostruki prvak Evrope sa Španijom.