Predstavljen trener
17

Valverde: Učio sam od Cruyffa, a Messi je definitivno nabolji ikad

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iskusni strateg Ernesto Valverde napustio je Athletic Bilbao i stigao na Nou Camp gdje je predstavljen kao nasljednik Luisa Enriquea na klupi Barcelone.

"Kada izgubiš jedan meč svi te kritikuju, ali to je dio posla. Smatram da će Enriqueova era ostati zapamćena, a njegova znanja zapečaćena u Barcinom stilu igre. Mi treneri smo oči svih poraza i svjestan sam da sam najodgovorniji. Vremenom ideš ka stvarima koje davaju rezultate i eliminišeš one u koje imaš sumnje. To čini iskustvo. Kada počneš posao trenera misliš da znaš sve, ali ustvari kako vrijeme prolazi shvatiš da imaš još puno toga za naučiti", rekao je na predstavljanju novi trener.

Mnoge zanima kako će Katalonci igrati sljedeće sezone pod njegovim vodstvom.

"Imao sam priliku kao igrač dosta naučiti od Cruyffa, Clementea, Irureta, ali također dobro poznajem rad Luisa Enriquea i Guardiole. Na kraju sve se svede na to da ukradeš ponešto od svakoga i kreiraš vlastiti stil. Najviše mi se sviđa to što Barca razvija stvari kroz igru. Zbog toga se Barcina igra sviđa cijelom svijetu i drži poseban ugled u svijetu. Mečevi na Nou Campu ne čine se dugi i kada ne možeš uživati u posjedu igre osjećaš se kao da ne možeš disati", istakao je Valverde.

Nekadašnji trener Espanyola, Olympiacosa, Valencije i Villarreala pohvalio je Lionela Messija i podvukao da je Argentinac najbolji nogometaš u historiji.

"Messi je poseban igrač i jako je privržen onome što radi. Jedno je gledati ga izvana, a drugo iznutra. Nikada nisam imao priliku trenirati igrača s tolikom dozom smirenosti u sebi. Definitivno je najbolji igrač ikada. Pomisliš da nema šta pokazati više, a on iz meča u meč naprosto impresionira. Jedva čekam početi da mogu uživati u njegovom daljnjem razvijanju", rekao je Valverde.