Prognozira da će zasjeniti i Pelea
0

Valdano: Maradona je bio veći umjetnik od Messija

Totalsport
Jorge Valdano
Jorge Valdano
Nekadašnji argentinski nogometni reprezentativac Jorge Valdano koji je za "Gaučose“ igrao u vrijeme Diega Maradone smatra da je "Mali zeleni“ svojevremeno ipak bio veći umjetnik od Messija kojeg drži konkretnijim igračem.

Lionel Messi je hat-trickom Granadi u utorak postao najbolji strijelac Barcelone u klupskoj historiji, međutim, njegov sunarodnjak Valdano ipak barem u jednom dijelu nogometne vještine više cijeni generacijski bližeg argentinskog velikana Maradonu.

"Maradonu gledamo kroz prizmu čitave karijere dok su Messiju tek 24 godine, a činjenica da ih već sada uspoređujemo puno govori i o Messijevim rezultatima. Ako ih već moram uspoređivati rekao bih da je Maradona bio više jedinstveni nogometni umjetnik s prekrasnim stilom igre. Messi je u drugu ruku znatno efikasniji i konzistentniji. Opasan je svaki puta kada primi loptu. Ako nastavi još neko vrijeme igrati na ovom nivou zasjeniti će čak i velikog Pelea", prognozira Valdano koji je u razdoblju od 1975. do 1990. godine odigrao 23 utakmice za Argentinu i postigao 7 pogodaka.

Po završetku igračke karijere tokom koje je nosio dres argentinskog Newell's Old Boysa, te triju španskih klubova Alavesa, Zaragoze i Reala iz Madrida, trenirao je Tenerife, Valenciju i Real gdje je jedno vrijeme obnašao i dužnost generalnog menadžera.