U ime ucjenjivača
48

Valbuena otvorio dušu i ispričao detalje ucjene: Prvo se javio Cissé, a nakon toga Benzema

K. H.
Karim Benzema i Mathieu Valbuena (Foto: Twitter)
Karim Benzema i Mathieu Valbuena (Foto: Twitter)
Francuski nogometaš Mathieu Valbuena danas je prvi put svjedočio o ucjeni iz 2015. godine za koju je optužben i Karim Benzema, a on je otkrio kako je došlo do komunikacije o privatnim videosnimcima za koje se prijetilo da će izaći u javnost.
Napadač Reala, zajedno s još četiri muškarca, je optužen da je 2015. godine snimkom seksa ucjenjivao saigrača iz reprezentacije Mathieua Valbuenu. Benzema je navodno s četiri osobe od Valbuene tražio između 50 i 100 hiljada eura kako sporna snimka ne bi bila objavljena.

Valbuena je na sudu svjedočio o razgovoru u kojem je navodno ucjenjen. Istakao je da su optuženi jasno željeli novac i da su ga pokušali ucijeniti te ostaviti u strahu za karijeru i mjesto u reprezentaciji Francuske.

"Nije bilo govora o iznosu novca, ali je postojala prijetnja ljudi koji su govorili da imaju nešto o meni", rekao je Valbuena.

Navodno su se prvenstveno obratili bivšem francuskom igraču Djibrilu Cisséu kako bi on nagovorio Valbeunu da isplati novac, a umjesto toga, ovaj bivši napadač ga je upozorio na iznudu.

Nakon što im prvobitni prijedlog nije prošao, ucjenjivači su se obratili Benzemi da obavi taj posao.

"Vlasnici videa su veliki, veliki nasilnici", rekao je navodno Benzema Valbueni te mu je ponudio da ga može upozati s prijateljima koji bi mu riješili problem.

Španski mediji pišu da je taj savjet Valbuena u početku shvatao kao prijateljski, a da je tek poslije shvatio kako je Benzema povezan s njima.

U identifikaciji navodnih ucjenjivača pomogli su i telefonski snimci koji su u posjedu policije, a jedan policajac je navodno glumio Valbueninog posrednika u tom poslu.

Benzema je u utorak igrao meč Lige prvaka protiv Šahtara i njegov advokat je istakao da je zbog profesionalnih razloga odsustvovao s prvog saslušanja, a za ovaj slučaj generalno je rekao da je apsurdan.