Nogomet
13

Užasna sezona za Beniteza, počeo u Ligi prvaka, završio ispadanjem iz Premiershipa

Klix.ba
Rafael Benitez (Foto: EPA)
Rafael Benitez (Foto: EPA)
Španski nogometni stručnjak Rafael Benitez ovu sezonu neće pamtiti po dobrom. Za samo pet mjeseci je od Lige prvaka stigao do eliminacije iz engleskog Premiershipa.

Rafael Benitez je sezonu počeo kao trener Real Madrida naslijedivši talijanskog stručnjaka Carla Ancelottija, no, loši rezultati su okončali njegov mandat u februaru, kada je ekipu preuzeo Zinedine Zidane. Real je od tada igrao kao preporođen i kolo prije kraja Primere je u utrci za titulu jer ima samo bod manje od vodeće Barcelone, a plasirao se i u finale Lige prvaka.

Benitez je preuzeo Newcastle u martu sa zadatkom da izbori opstanak u Premiershipu. Imao je težak zadatak, ali i jaku želju da se vrati u Englesku, gdje je na klupi Liverpoola bilježio uspjehe. Newcastle je imao 24 boda kada je Rafa stigao u klub, ali 10 bodova od mogućih 27 koje je osvojio nije bilo dovoljno za opstanak. Iz Premiershipa je ekipu Newcastlea izbacio Sunderland pobjedom nad Evertonom.

Iako je potpisao trogodišnji ugovor Benitez može otići zbog klauzule u njegovom ugovoru. Ovo je druga eliminacija Newcastlea iz Premierlige u sedam godina.

Vezani članci