Takva su pravila
65

Uzalud oblačili dres: Četiri nogometaša koja su igrala za City ove sezone neće dobiti medalje za osvajača lige

E. B.
Kalvin Phillips: Odigrao četiri susreta, a za medalju mu je trebao još jedan (Foto: EPA-EFE)
Kalvin Phillips: Odigrao četiri susreta, a za medalju mu je trebao još jedan (Foto: EPA-EFE)
Manchester City je jučer osvojio četvrtu uzastopnu titulu prvaka Engleske, a četvorica igrača koja su nosila dres Građana ove sezone neće dobiti medalje za osvajača lige.

Naime, prema pravilima Premier lige, osvajač titule prvaka dobija 40 medalja koje se rasporede na igrače i članove stručnog štaba.

Po pravilu, medalju dobijaju igrači koji upišu najmanje pet nastupa u sezoni, a 21 nogometaš Cityja je ispunio taj kriterij.

No, ono što je još zanimljivije je da četvorica nogometaša nisu ispunila taj kriterij.

Zvijezda Chelseaja Cole Palmer, koji je ove sezone upisao 22 gola i 10 asistencija, je ovu sezonu počeo kao igrač Cityja i upisao je jedan nastup prije nego što je prešao u londonski klub.

Palmer je igrao u susretu prvog kola protiv Burnleyja, a zanimljivo je da je to bio i jedini nastup za Aymerica Laportea, koji je nakon te utakmice prešao u saudijski Al-Nassr.

James McAtee je također upisao jedan nastup nakon kojeg je posuđen Sheffield Unitedu, a najviše za medaljom će žaliti Kalvin Phillips.

Naime, reprezentativac Engleske je odigrao četiri od 21 susreta u jesenjoj polusezoni. U tih preostalih 17 susreta je sjedio na klupi za rezervne igrače i Pep Guardiola ga nije ubacivao u igru.

Nakon toga je u januaru posuđen West Hamu, što znači da mu je samo jedna utakmica nedostajala da se okiti medaljom.