Muke Građana
6

Uz Luku Milivojevića, Guardiola bi imao jednu brigu manje

DP
Luka Milivojević (Foto: EPA-EFE)
Luka Milivojević (Foto: EPA-EFE)
Iako imaju najbolje igrače na svijetu, jednog od najboljih trenera na svijetu i osvojene četiri titule Premiershipa od početka prošlog desetljeća, Manchester City se muči prilikom izvođenja jedanaesteraca.

Sergio Aguero je posljednji u nizu koji je promašio još jedan penal, ovoga puta protiv Leicestera. Time je postao četvrti nogometaš Cityja koji je ove sezone promašio jedanaesterac, poslije Raheema Sterlinga, Gabriela Jesusa i Ilkaya Gundogana. To je nešto što će ozbiljno zabrinuti Pepa Guardiolu, piše 90min.com.

Španac ima moć promijeniti stvari, iako bi, možda, samo možda, trebao preispitati svoju politiku transfera ovog ljeta - i dovesti jednog od ovih osam stručnjaka za najstrože kazne.

James Milner

Pa, City je već imao Milnera u svojim redovima, ali manjak utakmica i minuta na terenu doveo ga je do Merseysidea. Od tada, Milner se pokazao kao jedan od najboljih izvođača penala, a tokom karijere je postigao vrtoglavih 28 golova s bijele tačke, promašivši samo četiri penala.

Za vrijeme svog boravka u Manchesteru, Milner je izveo samo jedan penal i uspješno ga realizirao, ironije li, baš protiv Liverpoola. Je li vrijeme za vraćanje vremena?

Fabinho

Neki navijači Liverpoola možda i ne znaju koliko je Fabinho dobar izvođač penala, jer je zadužen za ovaj posao najčešće bio upravo Milner. Zapravo, čak i Mohamed Salah ima prednost ispred brazilskog veznog igrača, iako možda ne bi trebao.

Fabinho je u karijeri izveo 20 penala - svih 20 za Monaco - i u golove ih je pretvorio sve osim jednog. Možda je njegov promašaj u pripremnom periodu protiv Torina početkom njegove karijere u Liverpoolu naveo Jurgena Kloppa da mu više ne ukazuje povjerenje.

Guardiola bi mu ukazao, gotovo sigurno.

Ryad Boudebouz

Vezni igrač Saint-Etiennea kao da rukom izvodi penale, budući da ih je postigao 23 od 24 u četiri različita kluba, kao i na međunarodnom nivou za Alžir - što znači da je 30-godišnjak uspješno realizirao 95,83 posto svih penala koje je izveo!

Jednostavno rečeno, Boudebouz bi uspješno izveo penal i na Mjesecu.

Eden Hazard

Vjerovatno postoji milion razloga zbog kojih bi Manchester City volio u svojim redovima vidjeti Hazarda, a izvođenje penala sigurno je jedan od njih.

Belgijanac je u Chelseaju dokazao koliko je smiren pod pritiskom, često čekajući da golman "zaroni" prije nego što pošalje šokantno sporu loptu u suprotnom smjeru.

Hazard je postigao 35 penala od moguća 42, ali krilni igrač je promašio samo jedan od 2016. godine.

Cristhian Stuani

Otkako se vratio u Španiju, Stuani je jedan od najboljih igrača Girone i postiže golove iz svih pozicija. Dobar broj golova Urugvajca došao je, doduše, s bijele tačke, budući da je 33-godišnjak postigao 24 gola od 24 penala koliko je izveo u cijeloj karijeri!

Čak se spominjao i njegov prelazak u Barcelonu - pa zašto ne?

Max Kruse

Nekadašnji član Bundeslige i Werdera je nedavno odlučio pridružiti se Fenerbahčeu kako bi se suočio s novim izazovima.

Ali jedna stvar koja nikada nije bila izazov za njemačkog napadača je postizanje golova iz penala. Tokom svoje seniorske karijere, 31-godišnjak je pogodio 21 penal što je ujedno 100 posto svih penala koje je izveo. Štaviše, ne djeluje da će uskoro prestati, budući da je već tokom svog kratkog boravka u Turskoj uspio postići dva gola s bijele tačke.

Ostavi upaljeno zvono na telefonu, Max.

Cristiano Ronaldo

Iako je moćni Ronaldo u svojoj slavnoj karijeri zapravo promašio 22 penala, to ćemo staviti u širi kontekst. U stvari, čak 121 od svih golova koje je 35-godišnjak postigao u karijeri stiglo je s penala, što je značajan postotak.

Usprkos velikom broju promašaja, jedna stvar je sigurna kod Portugalca: pouzdanost. Neće promašiti kada je to najvažnije i na velikim utakmicama je u potpunosti siguran.

Luka Milivojević

Srbijanac je možda i najpouzdaniji izvođač penala u Premiershipu, budući da je postigao 21 od 23 gola iz penala u najjačoj ligi Engleske. Vezni igrač ima savršen spoj snage i preciznosti u svojim udarcima, nešto što na Etihadu i te kako nedostaje.

Međutim, jedan od rijetkih penala koje je Milivojević promašio dogodio se upravo protiv Građana, kada je Ederson ukrotio pokušaj igrača Crystal Palacea.

Možda bi se njih dvojica, ipak, mogli naći u istom timu i postati pakleni tandem za jedanaesterce?