Mehmed Janjoš - Intervju
0

Uz fantastične navijače možemo preskočiti Helsingborg

Razgovarao: Edin Isanović
Mehmed Janjoš (Foto: fksinfo.com)
Mehmed Janjoš (Foto: fksinfo.com)
Ako želimo proći dalje moramo poentirati. Uostalom, mi tražimo rezultat, a to podrazumijeva i rizik. Mislim da ne bi bilo pametno da se potpuno otvorimo. Pokušaćemo nametnuti igru karatkih pasova, gdje bi se stvorio višak. Zahtijevaću da lopta ide što brže, a ako se to ispoštuje, siguran sam da će doći i šanse.

Tim sa Koševa u četvrtak igra uzvratnu utakmicu Evropske lige protiv švedskog Helsingborga. Prvi dvoboj završen je porazom od 2-1, rezultatom koji daje nadu da se može eliminisati protivnik. Sarajevo želi ponuditi najbolje što može u ovom trenutku. Strateg bordo tima svjestan je kvaliteta suparnika, ali i motiva svojih izabranika u sudaru sa švedskom ekipom. Za naš portal Mehmed Janjoš, trener bordo tima, predviđa scenarij raspleta, govori o taktici, navijačima, formi igrača...

Kako su igrači podnijeli neriješen ishod u okršaju sa Slobodom?

Zaista je bilo teško nakon meča. Tuzlake smo nadigrali u svim segmentima igre, ali rezultat od 1-1 nije zadovoljio naše ambicije. No, i pored svega ja sam prezadovoljan prezentiranom igrom i zalaganjem igrača. Bilo je suđeno da ne pobijedimo, jednostavno nismo imali sreće. Žao mi je što smo osvojili samo bod, kako zbog sjajne igre, tako i zbog igrača i navijača. Dugo sam igrao na Koševu, ali nikada do sudara sa Slobodom nisam doživio da poslije remija cijeli stadion aplaudira. Ipak, sada je to sve iza nas, okrećemo se Helsingborgu. U susret ulazimo sa maksimalnim optimizmom.

Kakva su predviđanja prvog šefa bordo struke?

Očekujem tešku utakmicu. Naš protivnik je u posljednjem prvenstvenom kolu osvojio sva tri boda u gostima i izbio na lidersku poziciju. Važno je napomenuti da su odmarali nekoliko nogometaša, a to pokazuje koliko ozbiljno pristupaju duelu sa Sarajevom. Igraju bolje nego prošle godine, a naročito su opasni na gostovanjima. Zaslužuju respekt. No, i pored svega vjerujem da možemo proći.

Na čemu temeljite optimizam?

Napravili smo pomak u igri. Protiv Spartaka smo obje utakmice odigrali u visokom ritmu, a isto se odnosi na dvoboj sa Slobodom. Igramo sve bolje. Forma ide uzlaznom putanjom.

Kako ste vidjeli prvi dvoboj sa Helsingborgom?

Naš protivnik igru je bazirao isključivo na prekide. To je njihovo najjače oružje. Recimo kod slobodnih udaraca ili kornera četiri igrača dođu u peterac i dekoncentrišu Alaima i onemogućavaju mu intervencije. Na taj način dobili su i jedanaesterac. Siguran sam da će to prezentirati i na najvećem bh. stadionu. Imaju brz kontranapad, ali u prekidima su najopasniji. Trebamo biti oprezni.

Da li je gol iz Švedske veliki kapital?

Svakako, ali mi imamo minus od jednog gola i nastojaćemo ga anulirati što prije. U našoj svlačionici svi vjeruju u trijumf koji neće doći bez velikog zalaganja.

Hoće li Sarajevo igrati oprezno?

Apsolutno. No, ako želimo proći dalje, moramo poentirati. Uostalom mi tražimo rezultat, a to podrazumijeva i rizik. Mislim da ne bi bilo pametno da se potpuno otvorimo. Pokušaćemo nametnuti igru kratkih pasova, gdje bi se stvorio višak. Zahtijevaću da lopta ide što brže, a ako se to ispoštuje siguran sam da će doći i šanse. Otprilike nastupaćemo kao i protiv Spartaka iz Trnave u prvoj utakmici.

Očigledno je da stoperi tima sa Koševa, Torlak i Maksumić, imaju velikih problema u situacijama kada se odbrana pomakne naprijed, a kontra sebe imaju brze napadače?

Slažem se. To se najbolje oslikalo u zadnjem dvoboju sa Slobodom. Učinićemo sve da se slične situacije ne ponove. Često na treninzima vježbamo fazu odbrane.

U uzvratu pravo nastupa zbog crvenog kartona iz Švedske nema Emir Janjoš. Koliko će nedostajati i ko će ga zamijeniti?

Hendikep je veliki. Donosio je prevagu na sredini terena. Igra dosta agresivno i zbog toga je dobio crveni karton. Zbog njega nećemo mijenjati globanu taktiku, model ostaje isti. Njegovu poziciju trebao bi zauzeti Džakmić, dok bi na Muhamedovo mjesto trebao uskočiti Hamzagić.

Da li će Jahović biti u kombinaciji?

Pitanje i nije baš jednostavno. U najboljoj soluciji odigraće posljednjih pola sata. Da su nam zdravi Škoro i Jahović to bi bila posve drugačija situacija, no šta se može.

Očekujete li veliku podršku sa tribina?

Očekujem. Mi imamo fantastične navijače. Uvijek naprave nevjerovatan štimung na tribinama, a uz njihovu pomoć možemo preskočiti Helsingborg. Bodre nas svih 90 minuta bez prestanka, što pokazuje koliko vole klub i žele mu pomoći. Daju motiv igračima u bordo majicama. Kada ih čujem na klupi i ja bih najradije potrčao. Zahvalan sam im na svemu što su do sada uradili za nas.