Historijski meč
0

Utakmicu Cluj - Sarajevo 'gledajte' na teletekstu

Piše: A. Karadža
Sa utakmice Sarajevo - Cluj (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Sa utakmice Sarajevo - Cluj (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Historijski meč bh. klupskog fudbala između rumunskog Cluja i FK Sarajevo građani BiH, kako korisnici usluga privatnih televizija tako i pretplatnici javnih servisa, moći će 'gledati' jedino na teletekstu i putem online stranica za praćenje rezultata.

Nebriga domaćih televizija za potrebama i željama publike još jednom je isplivala na površinu. I dok se komercijalne televizije, na koje se ne plaća pretplata, mogu pozivati na to da nisu dužni prenositi određeni događaj, javni servisi, kojima građani plaćaju obaveznu pretplatu, ne mogu pronaći nikakav izgovor zbog neomogućavanja gledanja utakmice svojim pretplatnicima.

Ni izgovori poput zakonskih odredbi, koje im nameću samo prenošenje utakmica reprezentacije i velikih sportskih takmičenja, u ovakvim prilikama ne mogu biti prihvaćeni. Jasno je da je interes domaće javnosti zaista ogroman i javni emiteri morali su pronaći način da udovolje željama svojih gledatelja. Mada bi prijenos utakmice iz Rumunije bio zaista epohalan uspjeh, s obzirom da BHT i FTV nisu uspjeli realizirati niti prijenos utakmice sa Koševa.

Posljednja nada da će naši građani utakmicu moći posmatrati na kanalu OBN televizije danas je ugašena. Kako su rekli iz ove TV kuće, prijenosa utakmice Cluj - Sarajevo neće biti.

Simpatizerima FK Sarajevo, kao i ostaloj publici koja je željela gledati utakmicu putem malih ekrana, ne ostaje ništa drugo do praćenja utakmice putem teleteksta, dok se u pozadini bude odvijala drama u meksičkoj sapunici ili se bude birala nova pjevačka, glumačka ili manekenska zvijezda na nekom od reality showova kojima su građani bombardovani, a za koje uvijek ima novca i sredstava.

Oni malo sretniji i 'bogatiji' sa internet priključkom susret će moći pratiti putem popularnih online stranica za praćenje rezultata i oficijelne stranice Evropske fudbalske federacije.