Nogomet
0

Utakmice JAR-a namještene prije SP-a 2010. godine?

Totalsport
Wilson Ray Perumal
Wilson Ray Perumal
Gotovo tri godine nakon Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici vlada te zemlje je odlučila pokrenuti istragu o mogućim namještanjima utakmica nacionalnog tima neposredno prije Mundijala.

Na sastanku između predstavnika južnoafričkog Ministarstva sporta, Južnoafričkog nogometnog saveza (SAFA) i Međunarodne nogometne federacije (FIFA) potvrđeno je osnivanje komisije koja će istražiti moguću manipulaciju ishodima utakmica reprezentacije JAR-a prije SP-a 2010. godine.

"Ovaj predugo otvoreni slučaj šteti južnoafričkom nogometu. FIFA će osigurati savjet i podršku komisiji", naglasio je glavni sekretar FIFA-e Jerome Valcke.

Treba naglasiti da među osumnjičenima nije nijedan igrač, već su sumnje usmjerene prema već osuđenom Wilsonu Raju Perumalu i njegovoj agenciji koja je angažovala sudije za sporne utakmice. FIFA nije navela koji su dvoboji u pitanju, ali već su neko vrijem pod sumnjom pobjede JAR-a protiv Gvatemale (5-0) i Kolumbije (2-1) u maju 2010. godine. U utakmici protiv Gvatemale sudija iz Nigera je dosudio tri jedanaesterca, a u dvoboju protiv Kolumbije su sva tri gola pala s bijele tačke.